Helemaal jezelf kunnen zijn
Jokri staat paraat met voortgezette geloofsverdieping voor vormelingen
De paastijd is bij uitstek ook de tijd van de initiatiesacramenten. Duizenden jongens en meisjes ontvangen tijdens deze feestelijke lenteweken in het vormsel het zegel van de Heilige Geest. Soms wordt het vormsel wel eens schertsend de ‘laatste communie’ genoemd. Voor jongeren die wel op zoek zijn naar meer biedt Jokri soelaas.
Jokri is een initiatief van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen in het bisdom Gent voor jongeren tussen twaalf en achttien jaar. Grondslag van de werking blijven de plaatselijke groepen. „Daar komen de jongeren geregeld samen”, zegt Peter Malfliet, bisschoppelijk gedelegeerde voor jeugd- en gezinspastoraal. „Ze krijgen er de ruimte om in hun eigen tempo en op een speelse manier te groeien in geloof en te ontdekken wie ze zijn.”
Verspreid over de parochies van het bisdom Gent zijn thans achttien groepen actief. Ook zij ondergaan de invloed van de herschikking van het parochielandschap. Sommige bestaande groepen trachten hun terrein geleidelijk uit te breiden. Zo doopte Jokri Erpe, dat elke twee weken samenkomt in de oude pastorie in Erpe, zich dit jaar om naar Jokri Erpe-Mere.
De voorbije jaren ontstonden echter ook een aantal gloednieuwe werkingen die zich van meet af aan richtten tot een meer omvangrijk terrein. Zo ook in Horebeke, Ename, Mater, Nederename, Volkegem, Welden en Zwalm, waar pastoor-moderator Patrick Derde in de nieuwe parochie Oscar Romero in 2016 Jokri Oskaar boven de doopvont hield. „Het begon enkele jaren geleden met enkele misdienaars die het goed met elkaar konden vinden”, zegt animator-in-opleiding Sara Nollet. „Momenteel bestaat onze groep uit zowat twintig leden. We staan open voor iedereen en spreken actief vormelingen en andere jongeren en hun ouders aan in de kerk.”
[node:field_streamers:0] Schaalvergroting leidt echter niet vanzelf tot meer nieuwe leden. Kringwerking Tegenstroom in Wetteren zet dan ook in op een stevige samenwerking met de vormselwerkingen. „Zo gaan enkele van onze leden elk jaar getuigen voor de vormelingen”, zegt hoofdanimator Elisabeth Laplanche. „Dat doen we ook tijdens het weekend van de vormelingen. Dit jaar trokken we zelfs tegelijk op weekend. Sommige activiteiten deden we samen, andere waren afzonderlijk. Met onze groep luisteren we ook de vormselviering muzikaal op.”
In de meeste gevallen leveren die inspanningen dan enkele nieuwe leden per jaar op. Een klassieke indeling in leeftijdsgroepen, elk met eigen leiding, is bij de meeste Jokrigroepen dan ook niet meer aan de orde. „Meestal doen we onze activiteiten allemaal samen, over de leeftijdsgrenzen heen”, zegt Sara Langendries van Jokri Erpe-Mere. „Al naargelang het soort activiteit splitsen we de groep soms wel eens op.”
In Erpe-Mere staan de jongeren zelf in voor hun werking. Eens achttien worden ze gestimuleerd leiding te worden. Voor hen biedt IJD een cursus animator en hoofdanimator aan. „Daarin leerde ik heel wat werkvormen kennen om het geloof op een speelse manier aan bod te brengen”, getuigt Sara Nollet.
In diverse groepen zijn echter naast die jonge animatoren ook volwassenen nauw betrokken bij de werking. Zo maakt Elisabeth Laplanche in Wetteren deel uit van de parochieploeg en werkt ze bij Jokri nauw samen met parochieassistent Wim Holderbeke. „Hun rol valt niet te onderschatten”, zegt Peter Malfliet. „Natuurlijk moet je jongeren vrijheid geven om hun eigen ding te doen. Je hebt echter ook nood aan brugfiguren tussen de Jokrigroep en de parochie. Zij staan garant voor voldoende degelijke impulsen op vlak van geloofsverdieping.”