De helpers van de hospitaliteit
Ziekenhelpers van de Belgische Lourdesbedevaarten verzamelen in Antwerpen
Artsen en verplegers, zorgkundigen en vrijwillige brancardiers. Breng ze samen in Lourdes, ter ondersteuning van bedevaarders die ziek zijn of een beperking hebben, en ze vormen een zogenoemde hospitaliteit. In ons land werken de leden van de hospitaliteiten van twaalf bedevaart- organisaties al sinds 1921 samen. Die Belgische Hospitaliteit van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes blaast op zondag 18 maart verzamelen in het parochiecentrum van de Antwerpse kathedraal.
„Elk jaar doen we dat voor het bedevaartseizoen van start gaat, telkens in een ander bisdom”, zegt Marc Van Dijck van Diocesane Bedevaarten Antwerpen. „Samenwerken is noodzakelijk, bijvoorbeeld op het vlak van bedevaarttreinen. De mogelijkheden die de spoorwegen ons bieden, zijn beperkt en de treinen zijn te groot voor slechts één bedevaartorganisatie. Een halfvolle trein naar Lourdes kost immers evenveel als een volle.” Dit jaar reist het bisdom Antwerpen in mei samen met de bisdommen Brugge, Namen, Doornik en Cambrai naar Lourdes, in juni met de bisdommen Brugge en Gent.
„Nu komen we vooral samen om ervaringen uit te wisselen”, zegt Marc Van Dijck van Diocesane Bedevaarten Antwerpen. „Soms komt er ook iemand uit Lourdes om toe te lichten wat daar is veranderd. De grot overstroomde bijvoorbeeld een aantal keer. Toen waren er wijzigingen in de planning, naar aanleiding van de herstellingen. Een andere keer kregen we uitleg over het nieuwe ziekenverblijf. Dit jaar blijft alles echter bij het oude.”
Geen praktische spreker dus, wel een voordracht van bisschop Johan Bonny over Lijden, sterven, verrijzen, drie werkwoorden. Nadien wonen de leden van de hospitaliteiten ook een eucharistieviering in de kathedraal bij. „Zij moeten niet enkel handen aan hun lijf hebben, ze moeten ook minstens belangstelling hebben voor het spirituele verhaal van Lourdes”, zegt Marc Van Dijck. „Geregeld krijgen we tijdens een bedevaart ook hulp van een Belgische scoutsgroep die in Lourdes verblijft en vervolgens in de streek op trektocht gaat. Hun drijfveren zijn meestal niet religieus, maar we proberen hen toch een boodschap mee te geven en niet enkel rolstoelen te laten duwen. Dit jaar in juni vergezelt een groep van de scouts van Schoten ons. De leiders van nu trokken vier jaar geleden zelf als verkenner naar Lourdes en willen die ervaring nu doorgeven aan hun leden. De boodschap van Lourdes blijft blijkbaar toch hangen.”