Hiëronymus van Stridon, vurige en opvliegende Bijbelgeleerde
Beelden gebaseerd op Rijksstudio, Wikimedia Commons, St. Wolfgang im Salzkammergut, Museum M Leuven www.artinflanders.be foto Dominique Provost, Bern Burgerbibliothek foto Rabanus Maurus, Galleria Nazionale d'Arte Antica, Fondation Bemberg, Musée du Pays rabastinois foto Didier Descouens, Musea Brugge www.artinfladers.be foto Dominique Provost, Museo del Prado, MSK Gent www.artinflanders.be foto Rik Klein Gotink, National Gallery London, The Yorck Project, Städel Museum
Meer weten
- Hiëronymus op wikipedia
- Lees de legende van Hiëronymus en de leeuw
- Hiëronymus op Lucepedia
- Ontdek de cursus Leerhuis van de kerkvaders (Gent)
- Maak ook kennis met de heilige Johannes Chrysostomus
Tekst van de video
Hiëronymus is één van de vier Grote Kerkvaders van het Westerse christendom. Hij is vooral gekend voor zijn vertaling van de Bijbel in gewoon Latijn, de zogenaamde Vulgaat. Dat maakt de Bijbel toegankelijk voor veel mensen van zijn tijd. Tot op vandaag is de herziene vulgaat voor katholieken de officiële Bijbelvertaling. Hiëronymus maakt voor zijn vertaling ook gebruik van de Hebreeuwse brontekst. Wat heel uitzonderlijk was in die tijd. Het levert hem vandaag de titel op van patroonheilige van de vertalers.
Hiëronymus had welgestelde, christelijke ouders. Na zijn studies in Rome ontdekt hij het ascetische leven. Hij wil in armoede en eenzaamheid God beminnen. Toch wordt hij in Antiochië tot priester gewijd. Paus Damasus is onder de indruk van zijn kennis en spiritualiteit en benoemt hem tot zijn secretaris.
Na de dood van de paus neemt Hiëronymus de draad van zijn ascetische leven weer op. Hij zwerft langs de woestijnmonniken in Palestina en Egypte en vestigt zich ten slotte in Bethlehem. Daar sticht hij een klooster met een grote bibliotheek waar hij tot aan zijn dood zal schrijven en onderwijzen. Vele geïnteresseerden brengt hij er de liefde voor de Bijbel bij.
Terwijl de meeste heiligen herinnerd worden voor hun deugden, wordt van Hiëronymus vooral gezegd dat hij opvliegend was. Hij komt met veel mensen in conflict. Dat komt omdat hij bijzonder scherp kon discussiëren en zijn tegenstanders met woorden een kopje kleiner maakte. Niet alle heiligen zijn geduldige vrome boontjes. Had hij niet grote delen van zijn leven als kluizenaar geleefd, zo luidt een grapje, dan was hij misschien nooit heilig verklaard.
Daar staat tegenover dat hij eerlijk en vrijmoedig streed tegen misstanden en opkwam voor zijn ideaal. Onder de kerkvaders is hij ongetwijfeld één van de meest geleerde. Hij was een veelweter die Griekse en Joodse kennis doorgaf aan het christelijke westen.
De schilder Jheronimus Bosch portretteerde zijn naamgenoot verschillende keren. Hiëronymus wordt meestal afgebeeld als een ascetische grijsaard. Maar zo zijn er wel meer kerkvaders. Vaak zit hij tussen de boeken te studeren of te lezen. Soms draagt hij de kleren van een kardinaal, verwijzend naar zijn rol als secretaris van de paus. Andere keren zien we hem afgebeeld met een leeuw. Een populaire legende vertelt dat Hiëronymus een leeuw geneest die daarna tam wordt en in zijn klooster blijft wonen. Een passend huisdier voor deze vurige verdediger van Christus.
Vond je dit interessant? Deel dit artikel via Facebook of via e-mail.