De hongerdoek, een traditie om te herontdekken
In onderstaand filmpje ontdek je het werk van grote kunstenaars uit de hele wereld, maar ook van enkele vormelingen uit Vlaanderen. De hongerdoek is immers niet enkel iets om naar te kijken en bij te mediteren, het roept ook op om zelf aan de slag te gaan.
De hongerdoek of vastendoek is een traditie die stamt uit de middeleeuwen. Zo'n doek werd opgehangen boven het priesterkoor om de rijkdom van het kerkinterieur te versoberen en gelovigen aan te zetten tot bezinning. Uit dezelfde tijd stamt de traditie om heiligenbeelden in de veertigdagentijd met doeken af te schermen.
Aanvankelijk was de hongerdoek een witlinnen gordijn. Misereor herintroduceerde de traditie in Duitsland in 1976, met een kunstwerk van een Indiaas-Engelse artiest. Ook in Vlaanderen werden die doeken sterk verspreid en gebruikt in de parochies. Misereor - evenknie van Broederlijk Delen in Duitsland - nodigde telkens kunstenaars uit partnerlanden in het Zuiden uit om vanuit hun eigen ervaring gelovigen aan het denken te zetten over de ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld.
- Zelf een hongerdoek maken? Ontdek de tips van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen (je vindt ze onder de video).
- Een hongerdoek bestellen kan via de website van Misereor (Duits) of bij Vastenactie Nederland.
- Bij de campagne hoort dit jaar een speciale SMS-actie. Stuur het woord 'delen' naar het nummer 4666 en doneer één euro aan Broederlijk Delen. De actie loopt nog tot en met 31 maart. Meer info op de website van Broederlijk Delen.
Wil je kans maken op een duoticket voor het nieuwe bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal, lees dan ook het artikel 'Een beeldende aanzet om te bezinnen' en ga naar het wedstrijdformulier. Ontdek ook de wedstrijden van de voorbije weken in de Vastenreeks Doortocht.