Horeca Award gastvrijheid gaat naar trappistenbar De Kloostergang
‘t Zijn zo’n sympathieke gasten, zegt Jeannine. Als vrijwilligster in de organisatie van de Horeca Award is ze trots op de winnaars van de laatste editie, die ze toevallig vandaag een bezoekje brengt. Koen serveert haar een koffie, maar vergis je niet: ook de koffie komt uit de abdij. Een glas water is het enige wat je in De Kloostergang in Aarschot kunt krijgen zonder trappistenverhaal.
Voor hun concept begonnen Kenny en Koen van een wit blad. Een jaar lang trokken ze op kroegen- euh, kloostertocht om het leven en het werk van de trappisten te leren kennen. Elk bezoek was een retraite, ze dompelden zich helemaal onder in hun wereld.
Hun verblijf in de abdij van Spencer in Amerika staat symbool voor de gastvrijheid die ze overal mochten ondervinden. Kenny: We hadden er een reis van 30 uur op zitten: vliegtuig, trein, taxi. We ploeterden door een meter sneeuw en zochten in het donker naar de poort van de abdij. Toen er eindelijk werd opengedaan, verdween onze vermoeidheid in de glimlach van de monnik die ons begroette. We kregen een dampende kom soep en een zalig bed.
Koen vult aan: Het is die gastvrijheid die we hier zelf proberen door te geven aan de klanten. We willen tijd maken voor hen. Tijd om te genieten, ook van een gesprek.
Lees verder onder het filmpje.
Tijd maken om te genieten en verbinding te maken met een eeuwenoud verhaal, klinkt niet meteen als een winstgevende business. Maar rijk worden op het levenswerk van monniken en monialen - die het ook alleen maar doen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien - is ook niet de bedoeling van Koen en Kenny. Wel hopen de jonge ondernemers hun zaak zelfbedruipend te maken met creatieve ideeën als een cadeaubox, proeverijen en andere evenementen.
Altijd hebben ze oog voor het verhaal van de monniken en monialen. Over hun religieuze beleving praten we niet veel, omdat we dat zelf ook te weinig kennen. Wel vertellen we wat we hebben meegemaakt bij hen en welke levenslessen we, ook als ondernemer, van hen kunnen leren. Niet alleen de gastvrijheid, maar ook de rust, tijd maken, niet voor de massaproductie gaan, de glimlach.