Houden van imperfectie ~ EenvoudigLeven #5
We leven in complexe, verwarrende en onzekere tijden. Veel mensen verlangen naar een eenvoudig en schoon leven. De spirituele traditie heeft altijd de intuïtie levend gehouden dat echte verandering dicht bij onszelf begint. ‘Wees de verandering die je in de wereld wil zien.’ Hoe kunnen wij eenvoudig leven in complexe omstandigheden? Daarover gaat de reeks #EenvoudigLeven.
Onze Westerse, modernistische cultuur is doordrongen van de waarde van perfectie en efficiëntie. Dat zit zo diep dat we ons er meestal niet bewust van zijn. Tot we geconfronteerd worden met een cultuur die een andere waardenschaal hanteert. De Japanse bijvoorbeeld. Zoals geen ander, heeft de Japanse cultuur imperfectie verheven tot esthetisch en filosofisch ideaal. Ze hebben er zelfs een naam voor wabi-sabi. Wabi-sabi vindt schoonheid in de barstjes van een theekop, in het vergankelijke en breekbare, dingen die ruw en natuurlijk zijn, onregelmatig, nederig, ongepolijst, in sporen van gebruik en veroudering…
Alles is vergankelijk. Alles is imperfect. Hoe willen we ons daartoe verhouden in ons leven? Willen we de tekens ervan weggommen zoals in een modernistisch interieur met zijn gladde, geometrische vlakken? Dat kan. Maar het is wel vermoeiend, want het vergt een constante strijd en inspanning. Wat verslijt, moet altijd weer weggegooid en vervangen worden. En je moet constant opruimen. ;-) Het snijdt ons ook af van een aanvoelen van het natuurlijke proces dat in alle dingen plaatsvindt, ook in ons eigen lichaam.
Van wabi-sabi kunnen we leren om iets van imperfectie en inefficiëntie toe te laten in ons leven en het te omarmen als troostende tekens van het geleefde leven.