Een iftar in Kerkebeek
De islamitische vasten met een zogenaamde iftar breken in een kerk; het was geen primeur, maar voor de Franstalige pastorale eenheid Kerkebeek - gevestigd in de Brusselse gemeenten Schaarbeek en Evere en genoemd naar een lokaal beekje – was het wel de eerste keer dat in de Sint-Suzannakerk een dergelijke maaltijd werd georganiseerd. Het was op deze manier dat Kerkebeek samen met InTouch, een vereniging die zich voor interreligieuze en interculturele samenwerking inzet, hun solidariteit met de kwetsbare mensen in en rond het Maximiliaanpark en het Noordstation wilden vieren.
Kerkebeek ondersteunt al langer Hope4Ever, een groep moslimvrouwen die zich over de vluchtelingen van het Maximilaanpark ontfermen.
Maximiliaanpark
Alles begon toen Jamila Hamdaoui, een Nederlandstalige Marokkaans-Belgische moslima, enkele jaren geleden vaststelde dat in het Brusselse Maximiliaanpark waar ze destijds als kind speelde, haveloze vluchtelingen neergestreken waren. Het waren aanvankelijk Iraki en Syriërs, vertelt ze. Ik wou iets doen en begon klassiek Arabisch te studeren om met hen te kunnen praten en te begrijpen hoe ik ze kon helpen. Het Maximiliaanpark werd op last van de politici ontruimd, maar de vluchtelingen bleven komen: intussen vooral Egyptenaren, Palestijnen, Libiërs, Soedanezen en Eritreeërs.
De noden van die mensen zijn dezelfde als de mijne: onze kinderen een toekomst geven. Jamila Hamdaoui
Hope4Ever kookt intussen elke vrijdag een solidaire maaltijd voor die vluchtelingen die nergens in Brussel terecht kunnen. Al meer dan een jaar stelt de pastorale eenheid Kerkebeek daarvoor de grote keuken onder de Sint-Suzannakerk ter beschikking. Bovendien wordt de kerk ook soms opengezet voor een nachtopvang. Dit is een keuze van onze christelijke gemeenschap, zegt zuster Anne Peyremont, verantwoordelijke van de pastorale eenheid Kerkebeek. Vandaar ook de idee om samen iftar te vieren; en waar kunnen we dat beter doen dan in de kerk zelf.
Na de maaltijdzegen door een katholiek priester en de islamitische oproep tot het gebed, gingen zowat vijftig mensen samen aan tafel.