IPB-Forum: samen-op-weg als beeld van de Kerk
Op zaterdag 7 december verzamelden de leden van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) in Brussel voor een forumbijeenkomst over synodaliteit in het leven en de zending van de Kerk. Om te starten werd tijdens de bezinning het verslag gelezen van het apostelconcilie zoals beschreven in de Handelingen van de Apostelen. Aan de deelnemers werd daarna gevraagd stil te staan bij hun ervaringen met overleg en inspraak in de Kerk. In welke groep of vergadering ervaar je dat ieders inbreng ernstig genomen wordt en beslissingen samen groeien? Waar heb je negatieve ervaringen met inspraak? Deze gegevens werden verzameld en zullen de basis vormen voor het volgende Forum over hetzelfde thema. Nu al is duidelijk dat er meer positieve dan negatieve ervaringen werden genoteerd.
IPB-coördinator Carine Devogelaere stelde het document van de Internationale Theologische Commissie over synodaliteit voor en illustreerde het met voorbeelden uit het veld. Het Griekse synhodos betekent letterlijk: samen op weg. Het is een oproep die paus Franciscus al sinds het begin van zijn pontificaat laat klinken. Over de jongerenpastoraal schrijft hij letterlijk dat die alleen maar synodaal kan zijn; ze kan met andere woorden alleen maar tot stand komen door ‘samen op weg’ te gaan. (Christus leeft, 206)
Synodale structuren en processen
Het document pleit voor synodale structuren en processen op alle niveaus van de Kerk. Van de bisschoppensynode in Rome tot de vergadering van de pastorale raden in bisdommen en pastorale eenheden dienen we samen te onderscheiden waar het op aankomt. Het is daarbij belangrijk om de articulatie tussen ‘allen’, ‘sommigen’ en ‘één’ voor ogen te houden. Om goed te kunnen overleggen is het nodig alle stemmen te beluisteren. Het komt dus erop aan om wegen te vinden waarop zoveel mogelijk betrokkenen kunnen participeren. Dat kan in gespreksgroepen zijn of in bevragingen in open vergaderingen of onlineplatforms. Het is dan aan ‘sommigen’ om deze gegevens zo goed mogelijk samen te brengen en daarover in gesprek te gaan. Dat gebeurt op alle niveaus van de Kerk in raden en werkgroepen. Door het woord van God en de tekenen van de tijd samen te lezen en door ruimte te geven aan de werking van de Geest, kan een besluit groeien. Dat moet dan door de eindverantwoordelijke omgezet worden in een beslissing.
Bekering
Synodaal werken vraagt van iedereen een bekering. Het houdt een attitude in waarbij het ‘ik’ plaats maakt voor het gemeenschappelijk belang. Het betekent ook dat ieders inbreng gewaardeerd wordt en dat in de vergadering niet enkel geluisterd wordt maar ook verdere stappen naar besluitvorming gezet worden. Zo’n werkwijze vraagt zeker ook verdere vorming.
Jongerensynode in bisdom Brugge
Na de koffiepauze vertelden Severine Verhulst en Nathalie Verstraete over het synodale proces met jongeren dat werd opgestart in Brugge. Het wil een antwoord zijn op de vraag van paus Franciscus om de jongerensynode van Rome in de lokale kerken verder te zetten. Via vijf pistes wordt contact gezocht met jongeren en hun begeleiders: parochies, scholen, jeugdbewegingen, IJD-groepen en andere jongerenbewegingen. Aan jongeren wordt gevraagd wat ze aan de bisschop en zijn medewerkers willen vertellen en wat ze van hen verwachten. Deze input wordt gebundeld en op een open beraad per piste ter sprake gebracht. Pas nadat ook deze inbreng verwerkt is, zullen hieruit volgend jaar beleidslijnen onderscheiden worden.
Lees verder onder de foto's.
Voorzittersverkiezing
Het mandaat van Christa Damen als voorzitter van het IPB liep ten einde en dus stond een voorzittersverkiezing op de agenda van het Forum. Leden konden in de voorbije maanden zichzelf of iemand anders van de leden voordragen als kandidaat. Er kwam echter slechts één kandidaat uit de bus, de huidige voorzitter. De vergadering van zaterdag bevestigde Christa Damen unaniem voor een nieuwe mandaatperiode van 4 jaar. Wij zijn Christa dankbaar dat ze heel wat van haar tijd en energie de komende jaren aan het Vlaamse overlegorgaan voor leken in de Kerk wil schenken om het verder uit te bouwen en gestalte te geven, sprak ondervoorzitter Hans Demoen.
Bisschop Luc Van Looy
De Forumleden bedankten de afscheidnemende bisschop van Gent Luc Van Looy voor alle jaren dat hij zijn mandaat in het IPB namens de bisschoppenconferentie opgenomen heeft. Ondervoorzitter Demoen: We zijn dankbaar voor de steun en begeleiding die mgr. Van Looy ons gaf. Hij was altijd met een bemoedigend woord aanwezig. We kijken in de nabije toekomst uit naar een nieuwe referent die het IPB namens de andere bisschoppen een warm hart toedraagt!