Israël weert Ethiopische pelgrims met Pasen
Verschillende reisagentschappen die bedevaarten naar Jeruzalem organiseren, hebben volgens een Israëlische televisiezender een brief van de Israëlische Population and Immigration Authority gekregen met het verzoek de komende paasvakantie geen reizen voor christenen uit Ethiopië te organiseren, omdat deze omwille van de oorlog in Ethiopië dreigen niet naar hun thuisland terug te keren. De Israëlische autoriteiten preciseren dat elke Ethiopiër die het land wil binnenkomen, voortaan op voorhand via mail contact met de immigratiedienst moet opnemen om een visum te verkrijgen.
Vanwege het conflict in Noord-Ethiopië zouden al vele religieuze toeristen illegaal in Israël gebleven zijn.
Discriminerend
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is blijkbaar niet op de hoogte gebracht van deze nieuwe maatregel van de Israëlische regering van Naftali Bennett. Voorzitter Yossi Fatal van de Israel Incoming Tour Operators Association noemt de maatregel dan weer ronduit discriminerend, omdat die alleen wordt toegepast op Ethiopische toeristen. Zijn vereniging meldt dat vele groepen die al een reis met Pasen gepland hadden, bij de instanties die verantwoordelijk zijn voor de toepassing van de nieuwe regel geprotesteerd hebben.
De christenen in Ethiopië voelen zich vanouds erg verbonden met Israël.
Semitische oorsprong
Het christendom in de Hoorn van Afrika is van semitische origine en de relaties met het jodendom vormen een onderwerp voor een studie op zich. Zeker is wel dat een aantal – zowel Oud- als Nieuwtestamentische - boeken die de katholiek-orthodoxe canon niet gehaald hebben en die dus apocrief genoemd worden, wel opgenomen werden in de Bijbel van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. Bovendien zegt de traditie dat de Ark van het Verbond naar het Noord-Ethiopische Axum werd overgebracht door koning Menelik, die de zoon van koning Salomon en de koningin van Seba zou zijn.
De katholieken in Ethiopië zijn ge-unieerden: het zijn oosterse christenen die het gezag van de paus erkennen.
Falash Mura
Merkwaardig is dat de regering Bennett deze discriminatie van Ethiopische christenen opzet net nu er commotie is omdat het Hooggerechtshof in Jeruzalem een vorig besluit heeft opgeschort waarmee het de plannen had bevroren om zowat vijfduizend Falash Mura naar Israël over te brengen. Deze Falash Mura zijn Ethiopische joden die in de vorige eeuwen werden gedwongen zich tot het christendom te bekeren. De vraag is of zij al dan niet recht hebben op de aliyah, een term uit de Tenach die letterlijk opstijging betekent en staat voor de migratie van joden naar het Heilig Land.
De huidige minister van Migratie en Aliyah, Pnina Tamano-Shata, is zelf van Ethiopische origine.