Jakob Kürüm: 'Christenen onderling minder solidair dan moslims'
Wij gaan er iedereen steun verlenen, christenen én moslims, zegt Jakob Kürüm. Met ‘wij’ verwijst Kürüm naar de ngo van de Syrisch-orthodoxe zuster Hatune Dogan. Deze Sister Hatune Foundation – Helping Hands for the Poor biedt al twee decennia steun aan armen in oorlogs- en andere crisisgebieden, zoals in Irak en Syrië of in de Hoorn van Afrika. Zij verdeelt dekens of voedsel indien nodig, maar doet vooral aan capacity building, naar de Duitse slogan Hilfe zur Selbsthilfe. Zij helpt bij het graven van waterputten, het bouwen van nieuwe woningen, het optrekken van medische hulpposten, noem maar op.
Een meter zestig
Kürüm liep zuster Hatune toevallig tegen het lijf in het zuidoosten van Turkije, de streek van waar zijn familie afkomstig is. Hij was meteen diep onder de indruk van het werk van de Syrisch-orthodoxe religieuze. Zuster Hatune is nauwelijks een meter zestig hoog’, lacht hij, ‘maar het is een reuzin. Zij is dynamisch en efficiënt en elke cent die zij van de donateurs ontvangt gaat rechtstreeks naar de armen. Kürüm ging zuster Hatune al eens bijstaan in Centraal-Ethiopië, en trekt vanaf morgen zondag voor ruim een week met haar mee naar het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië, onder meer om er de slachtoffers van de recente aardbevingen en modderstromen te helpen.
We gaan slachtoffers van de aardbeving helpen in Adiyaman in Turkije en in Aleppo in Syrië. Jakob Kürüm
Tur Abdin
De beide Kerken zitten in mijn hart’ zegt Kürüm, zowel de Chaldeeuws-katholieke als de Syrisch-orthodoxe Kerk. De jongeman runt nu een bouwonderneming in Mechelen, maar zijn familie was eerst naar Duitsland uitgeweken toen een militaire junta in Ankara eind vorige eeuw het leven voor christenen in Turkije onmogelijk maakte. Kürüms vader is een Chaldeeuws-katholiek uit de streek van Botan, zijn moeder is een Syrisch-orthodoxe uit Tur Abdin, net bij de Syrisch-Turkse grens. En aangezien de Kürüms in Duitsland bij zijn moeders familie introkken, sloot hij daar aan bij de Syrisch-orthodoxe Kerk. Maar later, in Mechelen, integreerde Kürüm zich bij Chaldeeuws-katholieken.
Er zijn in Mechelen zo’n 70 Syrische-christelijke families, naast vele christelijke families afkomstig uit Turkije of Irak.
Midyat
Kürüm is erg bekommerd om de toekomst van de christenen in het Midden-Oosten. Hij weet waarover hij het heeft: zijn oom Gabriel Sari Be Komo, die in België maar geen verblijfspapieren verkreeg, trok voor zijn oude dag terug naar Tur Abdin maar werd er anderhalf jaar geleden op gruwelijke wijze vermoord. De moord blijft onopgehelderd, de Turkse autoriteiten doen trouwens niet de minste moeite om de daders te vinden. Er zijn momenteel een 2.000-tal christenen in mijn geboortestreek, maar hun toekomst is er allerminst gegarandeerd, weet Kürüm. Hij trekt volgende week eerst naar Midyat in Tur Abdin, waar zuster Hatune al langer een peter- en meterproject runt.
Met elk kind dat we een toekomst geven, helpen we de christelijke cultuur in die streek in stand houden. Jakob Kürüm
Solidariteit
Vanuit mijn christelijke geloof wil ik solidair zijn met iedereen, wat ook zijn of haar geloof moge zijn, zegt Kürüm. Maar nu aardbevingen zoveel slachtoffers gemaakt hebben in het grensgebied van Turkije en Syrië, merk je nog maar eens hoe snel er onderlinge solidariteitsacties van moslims voor moslims worden opgezet – met steun vanuit het Westen – maar dat christenen onderling veel minder snel solidair zijn. Ik krijg wel steun van enkele oosterse christenen in Mechelen voor deze hulpacties van zuster Hatune, maar het besef dat er in Aleppo of verder naar het oosten in zowel Turkije als Syrië ook christenen onder de slachtoffers zijn, is in Europa nauwelijks doorgedrongen.
Lees meer over Hatune Foundation International, de hulporganisatie van zuster Hatune