Japans verhaal en tafelvriend
Verteltheater verwelkomt kinderen in het opvangcentrum Broechem
Kleurige ballonnen leiden ons naar het onthaal van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem, bij Ranst. Het centrum, dat vorig jaar zijn vijftienjarige bestaan vierde, vangt alleenstaanden zowel als gezinnen op, bij hen ook alleenstaande moeders. Een afdeling voor niet-begeleide minderjarige jongens huisvest een tiental gasten. Voor die asielzoekers is het centrum een tussenstation waar ze wachten tot een gesprek meer duidelijkheid biedt over hun toekomst.
Vandaag is het Vriendjesdag in het opvangcentrum. Dus zijn ook kinderen uit de buurt welkom. „We organiseren de kindernamiddag een drietal keer per jaar”, zegt Vanessa Goris, buurtwerker in het opvangcentrum. „Op die manier hebben ook onze kinderen het gevoel dat ze gastheer kunnen zijn. Op school worden ze immers wel eens uitgenodigd op een verjaardagsfeestje bij klasgenoten thuis.”
In samenwerking met het opvangcentrum werd zowat anderhalf jaar geleden een buurtcomité opgericht waarin een aantal vrijwilligers actief is. „Omdat we geen eiland willen vormen in de gemeente, bundelden we de krachten om bewoners en buurt samen te brengen”, klinkt het.
Ook buiten het centrum worden ontmoetingen georganiseerd. „Zopas hielden we een gezamenlijke actie tegen zwerfvuil. Op vraag van enkele bewoners, die het vreemd vonden dat mensen op straat hen amper toeknikten, organiseerden we een koffiemoment bij enkele buurtewoners thuis”, vertelt Vanessa Goris. „Ook in het Broechemse buurthuis zijn onze bewoners altijd welkom. Voor een editie van Tafelvrienden bijvoorbeeld, waarbij soms een van onze bewoners een traditioneel potje kookt voor de buurtbewoners. We motiveren onze bewoners ook om zelf vrijwilligerswerk op te nemen.”
Inmiddels stromen de kinderen in het opvangcentrum toe. Seppe is onwennig. [node:field_streamers:0] Hij komt voor het eerst, samen met zijn grootmoeder. Andere buurtkinderen omarmen meteen hun vriendjes in het opvangcentrum. Vandaag is theatermaker Hikke Takke Toe te gast met een kami-shibai of Japanse vertelkast. De enthousiaste stem van de verteller lokt al gauw meer centrumbewoners naar de zaal. Drie verhalen schudt hij achtereenvolgens uit zijn mouw. Dat een aantal kinderen het Nederlands nog niet beheerst, weerhoudt hem niet hen bij het spel te betrekken.
Het verteluurtje wordt afgesloten met een lied, waarbij jong en oud zingt en springt. Vervolgens kleien de kinderen een vervolg aan het heksenverhaal. „Ik vond het leuk, al ben ik er eigenlijk een beetje te groot voor”, geeft de veertienjarige Mujtaba toe. Tijs (8) bracht zijn grootouders mee naar het centrum. „Een vriend vertelde me over Vriendjesdag en ik wilde het niet missen”, zegt hij. Catarina De Decker geniet met haar kinderen na bij koek en frisdrank. „In de klas van mijn zoontje zitten twee jongens uit het opvangcentrum. We vinden dit een mooi initiatief om elkaar beter te leren kennen.”
Met een nieuwsbrief houdt het opvangcentrum de buurtbewoners op de hoogte van wat reilt en zeilt in en rond het centrum. „Voorts organiseert een twintigtal actieve vrijwilligers in het opvangcentrum naaiateliers, taalcursussen, huiswerkbegeleiding en computerlessen. Hun steunfonds bezorgt onze bewoners af en toe een extra attentie. Ook onze bewoners zijn vaak bedreven in handwerk, waardoor zij op hun beurt anderen wegwijs maken”, zegt Vanessa Goris.
Sommige niet-begeleide minderjarige jongeren hebben een buddy die hen vertrouwd maakt met de samenleving en met onze taal. Ze helpen hen ook een netwerk uit te bouwen. „Dat peterschap proberen we nu ook in de vorm van buddy’s uit te breiden naar onze volwassenen.”
Zin om buddy te worden van een asielzoeker? Bel 03 727 12 60 of e-mail info.broechem@fedasil.be. Meer op www.fedasil.be/broechem.