‘Jongeren, hou vol. Wij voeren al 35 jaar actie’
Herman Wauters zegt zich goed te herkennen in de klimaatspijbelaars van vandaag. In 1983 stond hij als student mee op de barricade in de grootste Belgische betoging ooit, tegen de plaatsing van Amerikaanse kernraketten (of onderdelen) in West-Europa.
Ik wilde verder gaan dan enkel op zondag door de straten van Brussel marcheren, zegt Wauters, in het dagelijkse leven dementie-expert verbonden aan het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
Ik onderbrak mijn burgerdienst om me te scholen in burgerlijke ongehoorzaamheid, geïnspireerd door Martin Luther King en Mahatma Gandhi.
Met jeugdige gedrevenheid betrad hij met vrienden de basis van Florennes en later Kleine Brogel. Daarvoor liep hij een veroordeling op. Als voorbereiding op de rechtszaak (3 jaar na de feiten) ondernam hij samen met een 40-tal mensen een vasten-tweedaagse.
Van klimaatmars naar vastenweekend
Dit Vasten voor vrede werd een jaarlijkse actie, die dit jaar voor de 32ste keer plaatsvindt én samenvalt met het 150ste geboortejaar van Gandhi. Van gerechtigheid en geweldloosheid naar respect voor de natuur is dan ook geen grote stap.
Herman Wauters koppelt zijn initiatief dit jaar aan de acties voor het klimaat, in het bijzonder aan het scholierenprotest.
Uit solidariteit, zo verklaart hij: Om iedereen aan te moedigen om vol te houden. En om aan de politiek de boodschap en een sterk signaal te geven om hun geweten te laten spreken.
Op 15 maart neemt Herman Wauters deel aan de klimaatmars in Brussel. Aansluitend start het programma van Vasten voor vrede voor het klimaat in de abdij van Averbode.
Wauters licht toe: We vasten echt, en drinken enkel thee van vrijdagavond 15 tot en met zondagnamiddag 17 maart.Op het programma staan stilte en meditatie, wandelingen en handenarbeid. Onder de 20 deelnemers bevindt zich Luc Vankrunkelsven, al jarenlang milieu-activist en norbertijn van Averbode.
Ontdek het vastenweekend Vasten voor vrede voor het klimaat.