Kerk richt zich tot politici
Pastorale eenheid wijst gelovigen op maatschappelijke verantwoordelijkheid
Het is ongebruikelijk, om niet te zeggen uitzonderlijk, dat vanuit kerkelijke kringen een memorandum wordt opgesteld aan politici. Toch is dat wat de pastorale eenheid HH. Jacobus & Antonius in Brasschaat en Kapellen doet. „We schrijven het memorandum Naar een warme aandacht voor zorg? in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Als christenen kunnen we niet afzijdig blijven”, meent Tom De Ryck, moderator van de werkgroep diaconie, solidariteit en duurzaamheid.
Aan het initiatief ging een heel proces vooraf. Aanleiding was het pleidooi van de Vlaamse vicarissen voor caritas met tien beleidsopties als antwoord op de vermaatschappelijking van de zorg- en welzijnssector en de oproep Politiek gaat ons allen aan van Attent, netwerk voor maatschappelijke inzet in ons bisdom. „We focussen op zorg. Als onderdeel van diaconie past dat perfect in het plaatje van onze werkgroep. Als invalshoek vertrekken we van de vier w’s: wonen, weten en opleiding, werk, welzijn. Als je op twee van de vier mank loopt, ben je vatbaar voor kansarmoede”, motiveert De Ryck.
De werkgroep realiseerde zich snel dat het niet eenvoudig is om met haar zes leden aanwezig te zijn in het gemeentelijke overleg in de hele pastorale eenheid. Stilaan groeide het idee om de politici rechtstreeks aan te spreken. Omdat de groep geen cavalier seul wilde spelen, ging ze te rade bij het team van de pastorale eenheid. „Als we dat echt wilden doen, moest het in het voorjaar, want rond die tijd stellen politieke partijen hun programma’s op”, zegt Tom De Ryck. „Wil je dat er rekening gehouden wordt met jouw aandachtspunten moet je ze nu te berde brengen.”
Niet iedereen bleek meteen gewonnen voor dit ongebruikelijke initiatief. „Valt dit alles wel onder de gemeentelijke bevoegdheid?”, klonk het. Na een intense discussie ten gronde werd groen licht gegeven. De Kerk moet haar stem durven te laten horen.
Vanuit de thema’s die aan de orde zijn in Brasschaat, Ekeren en Kapellen stelde de werkgroep een memorandum op, de pastorale eenheid op het lijf geschreven. „We geven geen stemadvies, maar formuleren een reeks aandachtspunten die ons ter harte gaan en verzenden ons memorandum naar alle politici, over partijgrenzen heen. Tal van problematieken komen aan bod, zoals huisvesting, energieverbruik, woonbegeleiding, sociaal economische begeleiding, luchtvervuiling, gastvrije ruimten en de groeiende eenzaamheid.”
Tom De Ryck vervolgt: „We prikkelen politici om onze actiepunten op te nemen in hun programma. Tegelijk krijgen gelovigen en, ruimer, alle burgers met dat memorandum een handig instrument in handen om pijnpunten aan te kaarten en kritische vragen te stellen. Zo willen we hen aansporen om verder te kijken dan campagneslogans en zich te verdiepen in het programma van de diverse partijen. Hebben zij in hun programma aandacht voor de aangegeven thema’s? Doen ze er iets aan? Wat stellen zij voor?”
Meteen willen ze christenen wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. „Te veel gelovigen zijn te stil over hun gelovige engagement. Wat doen we met onze gelovige inspiratie? Zet het ons aan tot handelen? Zo kunnen we onszelf en medegelovigen bevragen. Wij kregen als christen een verantwoordelijkheid voor de schepping. We groeien op in deze samenleving. Dat veronderstelt ook dat we onze verantwoordelijkheid opnemen”, getuigt Tom De Ryck. Volgens hem is de gelovige inspiratie sterk afgezwakt in het politieke bedrijf tegenwoordig. „Welke politicus komt er nog voor uit dat hij gelovig is? Solidariteit staat in de huidige samenleving zwaar onder druk. Daarmee werf je geen stemmen. Met dit memorandum dagen we politici uit toch de zorg voor de naaste op te nemen.”
Meer op www.kerknet.be/ organisatie/pe-hh-jacobus- antonius-brasschaat-kapellen.