Khalid Benhaddou: We hebben geen kompas voor deze tijd - aflevering 2 [Otheo Radio]
Aflevering 2: een kompas voor deze tijd
Soundcloud
We hebben nog nooit zoveel toegang gehad tot kennis en informatie, maar tegelijk zijn we nog nooit zo vatbaar geweest voor simplistische discours.
Aflevering 1: ik heb vrijheid van spreken
Soundcloud
Khalid Benhaddou (Gent, 31 januari 1988) imam, auteur en opiniemaker wordt gezien als een eigentijdse en gedurfde stem in de Vlaamse moslimwereld. Hij is opdrachthouder Diversiteit aan de UGent en directeur van CIRRA, een expertise- en onderzoekscentrum voor levensbeschouwing en diversiteit in Vlaanderen.
In 2006 werd Benhaddou op achttienjarige leeftijd de jongste Vlaamse imam. Hij voert strijd tegen de radicalidsering van moslims in de westerse wereld. Als verbindingsfiguur gaat hij polariserende tendensen in de samenleving tegen. Mensenrechten zijn volgens hem een bruikbaar en aanvaardbaar referentiekader voor maatschappelijke consensus en de basis zijn voor religies. Religie kan sociale normen in de samenleving brengen.
Op 19 oktober 2015 werd Khalid Benhaddou aangesteld als de coördinator van het onderwijsnetwerk "islamexperten tegendiscours". Hij is bestuurder bij het Vlaams Vredesinstituut en lid van de Commissie voor Medische Ethiek van het UZ Gent. In 2019 werd hij aangeduid als opdrachthouder Diversiteit aan de UGent.
Boeken van Khalid Benhaddou:
- Botsen de beschavingen? 20 jaar na 9/11 nog altijd het noorden kwijt (2021)
- Over bruggen en grenzen. Hoe omgaan met diversiteit en islam op het werk en op school, in de zorg en hulpverlening, in het jeugdwerk en de vrije tijd (2021)
- Verdwaald in Verlichting. Waarover kunnen we het nog eens zijn in een samenleving van wij tegen zij? (2019)
- Halal of niet ? Alle vragen omtrent Islam en onderwijs in Vlaanderen beantwoord (2018)
Is dit nu de islam? : hoe ik als moslim voor nieuwe tijden ga : rationeel, Europees en verzoenend (2016)