Kleine Ierse bisdommen worden samengevoegd
Het gebeurt heel zelden dat er bisdommen worden afgeschaft of samengevoegd. Meestal - en dan spreken we over het globale zuiden - worden er door de Heilige Stoel ook vandaag nog vooral nieuwe bisdommen opgericht.
Paus Franciscus heeft nu de eerste stappen gezet in de richting van de reorganisatie van het diocesane landschap in het westen van Ierland.
Het zou het begin kunnen zijn van de grootste verandering in het Ierse diocesane landschap in bijna 900 jaar.
Het proces dat nu op gang is gekomen, betreft in totaal drie bisdommen.
Allereerst is er het bisdom Killala (36.000 katholieken), waarvan bisschop John Flemming vanwege zijn leeftijd aftreedt. Hij zal geen directe opvolger hebben. In plaats daarvan zal de aartsbisschop van Tuam (159.000 zielen), Francis Duffy, het bisdom mede beheren als apostolisch administrateur, terwijl hij zijn post als bisschop van Tuam behoudt.
De situatie in het bisdom Anchonry (37.000 zielen) is enigszins anders. Paul Dempsey werd door paus Franciscus benoemd tot hulpbisschop in het aartsbisdom Dublin, het grootste bisdom van het land. Ook hier zal er geen opvolger komen: de bisschop van Elphin (82.000 zielen), Kevin Doran, zal ook als apostolisch administrateur aan het bisdom worden toegewezen.
Een dergelijk geval van medebestuur bestaat al in West-Ierland, zoals de nuntius in zijn verklaring opmerkte: de bisdommen Galway (116.000) en Clonfert (37.000 gelovigen) worden al geleid door één bisschop, Michael Duignan, ‘in persona episcopi’. Als dit proces zich verder ontwikkelt, zouden de aangesloten bisdommen kunnen fuseren onder één bisschop en worden de zes bisdommen drie diocesane structuren.
En in België?
De diocesane grenzen in Ierland zijn sinds de 12de eeuw weinig veranderd, terwijl er aanzienlijke veranderingen hebben plaatsgevonden in het katholieke landschap van Ierland. Het land bestaat sinds de synode van Kells in 1111 uit 26 bisdommen, evenveel als Duitsland, maar heeft slechts vijf miljoen inwoners, waarbij het westen van Ierland aanzienlijk dunner bevolkt is dan het oosten. Bovendien neemt in Ierland ook het aantal mensen dat kerkdiensten bijwoont en het aantal kandidaten voor het priesterschap af. Dat is de reden waarom waarnemers al lang oproepen tot veranderingen in de Ierse diocesane structuren.
Soms wordt er wel eens gezegd dat er in België te veel bisdommen zijn, maar al bij al zijn onze bisdommen vrij groot.
Het aartsbisdom Mechelen-Brussel behoort bij de grootste bisdommen van de wereld en is best te vergelijken met andere metropolen.
In Italië (59 miljoen inwoners) zijn er 226, vaak zeer kleine bisdommen. Het aartsbisdom Urbino, in de Marken, telt 44.000 katholieken en is al een fusie van twee bisdommen in de jaren 1980. Hasselt is het kleinste Vlaamse bisdom en telt 633.000 katholieken. Vele malen groter dus dan de nieuwe bisdommen in het westen van Ierland.