Zó klinkt Laudato Si’ als oratorium
Het oratorium Laudato Si’ is geschreven voor 16 vocalisten en kamerorkest en mengt invloeden uit de klassieke muziek, oude muziek, gospel en jazz. Het bestaat uit 18 delen, waaronder 10 liederen die kunnen worden gezongen door koren. Beluister het lied De schepper spreekt in de talen van bomen.
Soundcloud
Verhaal achter het Laudato Si' oratorium
Linda Chase is fluitiste en componiste en geeft onder meer les aan de New England Conservatory in Boston. Toen ze de encycliek Laudato Si’ las, werd ze in het bijzonder getroffen door één zin: Laten we zingen onderweg. Moge onze zorg voor deze planeet nooit de vreugde van onze hoop wegnemen. De muzikante nam die oproep nogal letterlijk. Geïnspireerd liep ze van papier naar piano en terug. De zin werd een lied, zelfs een oratorium. Haar grootste werk totnogtoe.
Kort daarvoor had ze al een eerste oratorium geschreven, met als titel The City is Burning (De stad staat in brand). Dat kwam er na een preek van theoloog Harvey Cox, een geloofsgenoot van Chase in een baptistenkerk in Cambridge, Massachusetts. Toen de theoloog het resultaat te horen kreeg, wees hij op zijn eigen inspiratiebron, Laudato Si’. Chase: Ik was gewoon overweldigd toen ik de encycliek las. Zo mooi.
Ik identificeer me met een op sociale rechtvaardigheid gebaseerd christendom en dat vind ik ook in het katholicisme. Linda Chase
Ecomuziek
Haar liefde voor de natuur werd gevoed door kampeertochten als kind en lange bergtochten. De dwarsfluit ging altijd mee in de rugzak. Muziek, een wandeling in het bos en gebed komen voor haar samen. Als ik met muziek bezig ben, is er die verbinding met iets daarbuiten, noem het God, de eeuwigheid, of gewoon iets wat we niet kunnen verklaren.
Ooit twijfelde ze om voor milieustudies te gaan en die interesse heeft ze nooit helemaal laten varen. In 2011 deed ze een residentie in Japan na de kernramp in Fukushima. Tijdens een daaropvolgende residentie in de Grand Canyon onderzocht ze de erfenis van uraniumontginning op inheems grondgebied. Aan het Prescott College in Arizona behaalde ze een graad in duurzame educatie rond ecomusicologie (onderlinge verbanden tussen muziek, cultuur en natuur) en ze is lid van een groep muzikanten die zichzelf componisten van landschapsmuziek noemen.
Ook haar studenten neemt ze geregeld mee naar het bos om zich af te stemmen op de geluiden van de natuur en daarmee creatief te zijn.
De wonderen van de natuur verdiepen mijn vermogen om de planeet en Gods schepping lief te hebben. Linda Chase
Ik ben dan zo dankbaar dat ik leef, dankbaar voor elk moment, voor schoonheid.
Herfstpremière?
Chase is nu op zoek naar een uitgever en hoopt op een herfstpremière in Boston. Ze stelt zich uitvoeringen voor van ongeveer 75 minuten, gevolgd door publieksdebatten. Zo hoopt de kunstenares met haar oratorium mensen aan het denken en handelen te zetten. Chase: Soms willen mensen iets doen, maar weten ze niet wat. Ik geloof dat muziek het hart kan openen en een gesprek kan uitnodigen.
Bron: NCR