‘Kloostertje’ spelen met nieuwe historische figuur van Playmobil
Playmobil viert zijn vijftigste verjaardag met het voornemen om meer in te zetten op speelgoed voor volwassenen. In 2016 bracht de speelgoedfabrikant voor de 500ste verjaardag van de Reformatie al een figuur op de markt die met name in Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten heel wat ‘grote kinderen’ aansprak. Het stelde kerkhervormer Maarten Luther voor, ganzenveer en Bijbel in de hand.
Met ruim 1 miljoen verkochte sets werd Luther een van de succesvolste items van de speelgoedfabrikant ooit.
Een blik op de historische sets leert dat de interesse van de speelgoedmaker vooral uitgaat naar de Egyptische en Grieks-Romeinse oudheid. Ook de tijd van de vikingen en de middeleeuwen zijn goed vertegenwoordigd. Maar ook de kerststal en een set met drie koningen zitten nog altijd in het aanbod.
Monnik met everzwijn
Onlangs kwam er een nieuwe christelijke figuur op de markt. In het kader van een tentoonstelling in Kloster Eberbach (die nog loopt tot januari 2025) werd een Monnik met everzwijn geënsceneerd. De monnik draagt het typische gewaad van de cisterciënzers en houdt een boek en kandelaar vast. Het everzwijn is het heraldische dier van de wereldberoemde abdij van Eberbach, vandaag een cultureel ontmoetingscentrum nabij Frankfurt am Main, zo’n 4 uur rijden van Brussel.
Op zijn Facebookpagina toont Playmobil hoe ze zich lieten inspireren voor de aankleding van het figuurtje.
De monnik kreeg een naam: broeder Martin. Hij is genoemd naar abt Martin Ryfflinck, die de abdij van 1498 tot 1506 leidde met grote wijsheid en zin voor vernieuwing.
De Playmobil-tentoonstelling in de abdij van Eberbach bestaat uit 16 landschappen op 30 vierkante meter. Kinderen en volwassenen kunnen niet alleen kijken maar ook spelen en zich helemaal onderdompelen in een kleurrijke wereld waar mensen van allerlei godsdiensten en kleuren vredig naast en met elkaar leven. ‘Hiermee willen we tolerantie en naastenliefde uitdragen’, klinkt het bij de museumleiding. ‘Gastvrijheid heeft altijd de spiritualiteit van de cisterciënzers gekenmerkt.’