Kom en zie Alsembergse kerk
Bedevaartsoord viert jubeljaar 775 jaar Onze-Lieve-Vrouwekerk
Afgelopen weekend opende in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Alsemberg de tentoonstelling Alsembergse Mariadevotie door de eeuwen heen. De tentoonstelling is een van de activiteiten die de kerkraad en de parochieploeg organiseren naar aanleiding van het jubeljaar 775 jaar Onze-Lieve-Vrouwekerk. De gotische hertogelijke kerk werd in 1243 gewijd als eerste stenen kerk en groeide uit tot een drukbezochte bedevaartplek. „De kerk van Alsemberg is een parel van Brabantse gotiek en een brok geschiedenis van hertogen en vorsten, koningen en koninginnen, architecten, ambachtslieden, kunstenaars, bedevaarders en parochianen”, zegt Hugo Casaer, ereburgemeester van Beersel en coördinator van het jubeljaar.
De Beerselse deelgemeente Alsemberg is sinds eeuwen een bekende bedevaartplek. Voor vele bedevaarders is de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk een duidelijk herkenningspunt tijdens hun pelgrimstocht. De opvallende toren bepaalt immers mee de gemeentelijke horizon.
De heilige Maagd zou in Alsemberg driemaal zijn verschenen en volgens geschriften uit 1413 vonden er meerdere mirakels plaats. In de kerk wordt het romaans-Byzantijnse genadebeeld vereerd van Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee. Volgens de overlevering schonk hertogin Sofia, dochter van de heilige Elisabeth van Thüringen en de tweede patrones van de kerk omstreeks 1242 het Hongaarse Mariabeeld aan de Alsembergse kerk. Een jaar later werd de kerk met het altaar gewijd.
„Het beeld werd het centrum van een bijzondere devotie, ook door mezelf,” zegt Hugo Casaer. „Ik herinner me dat ik bij mijn eedaflegging als burgemeester een kopie van het miraculeuze beeld van Maria kreeg van de toenmalige priester. Het beeld stond meer dan 26 jaar in mijn bureau. Ja, de devotie voor het Mariabeeld was in deze streek altijd al groot. Een overzicht daarvan kunnen de mensen nog tot half juni zien [node:field_streamers:0] in de tentoonstelling Alsembergse Mariadevotie door de eeuwen heen. Vandaar ook ons thema Kom en zie. We tonen tijdens de openingsuren van de kerk uniek archiefmateriaal en kunstobjecten. Michel Vastiau van de heemkundige genootschap Van Witthem Beersel stelt dan ook zijn collectie authentieke devotieprenten van Onze-Lieve-Vrouw van Alsemberg tentoon, kleinoden die enkele eeuwen oud zijn. Sinds Pasen is de kerk overigens open op weekdagen. Vrijwillige kerkwachters staan klaar om bezoekers vrijblijvend te informeren over de bedevaartkerk.”
Om ook jongeren bij de historische verjaardag te betrekken, tekende illustrator Joris Snaet een stripverhaal over de stichtingslegende van de kerk. „Een stripverhaal waarmee scholen op een hedendaagse manier de rijke geschiedenis en het waardevolle erfgoed onder de aandacht kunnen brengen bij jongeren”, hoopt Casaer. Volgens die legende zond de heilige Maagd een engel naar de heilige Elisabeth. Zij kreeg in een droom de opdracht om naar Brabant te reizen en er een kerk te bouwen voor Onze-Lieve-Vrouw.
Tot eind dit jaar staan er nog enkele activiteiten op het programma. Op donderdag 18 oktober vindt in de bibliotheek in Beersel een lezing plaats over priester Jan Bols (1842-1921), „iemand die toch veel betekende voor onze kerk.” Op zondag 21 oktober is er in de Onze-Lieve-Vrouwekerk een interreligieus concert en op zondag 2 december sluiten de kerkraad en de parochieploeg het jubeljaar af met een opvoering van een middeleeuws drama over de legende van het ontstaan van de kerk en een eucharistieviering waarin kardinaal De Kesel celebreert.
„In dit jubeljaar willen we ook via de zichtbare dingen verbinding maken met het onzichtbare of het niet-tastbare zoals liefde, barmhartigheid, vrede en verzoening. We willen gewoonweg aantonen dat mensen elkaar graag mogen zien”, besluit coördinator Hugo Casaer.