Koninklijk bezoek voor jarige Sant’Egidio
In een zonnige en warme sfeer – zowel letterlijk als figuurlijk – bracht koning Filip donderdag een bezoek aan de hoofdzetel van Sant’Egidio in de Lage Landen in de Antwerpse Kammenstraat, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de internationale katholieke lekenbeweging. Sant’Egidio werd inderdaad in februari 1968 in Rome opgestart door de toen achttienjarige Andrea Riccardi en een aantal leeftijdsgenoten. Het grote feestweekend in ons land staat geprogrammeerd voor zaterdag 28 en 29 april, maar de koning kwam de feestelijkheden in de Kammenstraat alvast op gang trekken.
Op zaterdag 28 april wordt het grote publiek dan weer verwacht voor een opendeurdag.
Barones Hilde Kieboom – voorzitster van Sant’Egidio in de Lage Landen en internationaal vicevoorzitster van de gemeenschap – bracht de koning, samen met Antwerps gouverneur Cathy Berx en schepen van Cultuur en Erediensten Caroline Bastiaens, eerst naar koffiebar Amici, waar de klanten bediend worden door personen met een mentale beperking. De koning dronk er geen koffie omdat hij naar verluidt dan niet meer kan slapen, maar babbelde er vrij gemoedelijk met een half dozijn barista’s. Er kon zelfs een grapje vanaf toen een van hen de vorst met begroette met Welkom koningin.
De koningin is thuis bij de kinderen, antwoordde koning Filip lachend.
Daarna maakte koning Filip ruim de tijd om de vele senioren te groeten die in de binnentuin van het hoofdkwartier van Sant’Egidio op hem zaten te wachten. Naast de hoofdzetel ligt immers het kleine rusthuis Simeon en Hanna, waar enkele zorgbehoevende bejaarden in familiale sfeer worden opgevangen door een paar professionelen met de steun van tientallen vrijwilligers. Ten slotte stond ook een tiental jongeren op de koning te wachten om eerst onder ruime mediabelangstelling, maar daarna ook zonder camera’s en journalisten met de vorst van gedachten te wisselen.
Jullie bouwen bruggen tussen de generaties, het is magnifiek, loofde koning Filip hen.
Bij Sant’Egidio doen we niet mee aan het materialisme en de wegwerpcultuur, legde de zestienjarige Luca Van Cleempoel uit aan koning Filip. Zeker niet aan de wegwerpcultuur van menselijk potentieel. We proberen elk potentieel in onze samenleving tot bloei te laten komen. We willen alle talenten inzetten! Zo bouwen we mee aan een wereld van liefde, tederheid en waardering voor elkaar, zoals Paus Franciscus het vraagt. We verdienen er misschien geen geld mee om een nieuwe smartphone te kopen, maar veel meer: we krijgen oprechte liefde en vriendschap!
De ‘Jongeren voor Vrede’ van Sant’Egidio zijn het beste medicijn tegen de eenzaamheid van bejaarden, voegde leeftijdsgenote Lena van Dyck eraan toe.
De koning ontmoette voorts ook een Syrisch vluchtelingengezin dat naar ons land kwam via de humanitaire corridor die alle erediensten in ons land met de coördinatie van Sant’Egidio opzetten. Bij zijn vertrek kreeg hij als geschenk een miniatuurversie van het standbeeld van de Homeless Jesus van de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz, het kunstwerk dat sinds de eigenlijke verjaardag van Sant’Egidio, 7 februari, de inkomsteeg de zetel van de beweging in de Kammenstraat siert.
De Gemeenschap van Sant’Egidio viert haar 50ste verjaardag met het grote publiek op 28 en 29 april:
- Op zaterdag 28 april is er een opendeurdag op verschillende plekken in Antwerpen, Brussel, Luik en Leuven.
- Op zondag 29 april is er een academische zitting en een dankviering in Antwerpen.
- Dankvieringen in Luik en Brussel vinden plaats op respectievelijk zaterdag 28 en zondag 29 april.
Bekijk het volledige feestprogramma.