Koor met een missie
Hei Pasoep uit Antwerpen profileert zich als een strijdkoor
Iets meer dan veertig jaar geleden had Deurne, toen nog een afzonderlijke gemeente, ingrijpende plannen met het Arenaplein. Een aantal bewoners van het plein en de omliggende straten was niet te spreken over die plannen en startte een comité op. Daaruit groeide niet veel later een koor dat zich situeert binnen de strijdcultuur.
„Hei Pasoep zingt over vrede en ontwapening, racisme, werkloosheid en slechte arbeidsomstandigheden, vrouwenrechten, vakbonden, milieu en andere situaties waar machtigen de machtelozen onderdrukken”, zegt Steven de Nijs van Hei Pasoep. „We maken ons zorgen om natuur, mens en wereld.”
De naam ontleende het koor aan het Afrikaans. Blanken gebruikten de zinsnede tijdens de apartheid vaak om zwarten aan te manen opzij te gaan. Die laatsten namen het daarop als geuzennaam aan en sindsdien staat het voor hun strijdlied.
„Met onze wereldse liederen confronteren we het publiek met de idealen en de culturele eigenheid van volkeren die worden onderdrukt”, vervolgt de Nijs. Vanuit dezelfde logica wil het koor mensen laten kennismaken met andere culturen. Op hun repertoire staan dan ook liederen uit de hele wereld en in alle mogelijke talen. In totaal leerde het koor meer dan driehonderd liederen aan. Hei Pasoep begon met twintig leden en had er op zijn toppunt 120. „Nu zijn we bij een groot optreden met ongeveer tachtig koorleden en een orkest van twaalf leden”, zegt Steven de Nijs. „Schonken we in het begin hoofdzakelijk aandacht aan het strijdbaar karakter van de liederen en de optredens, dan gaat nu evenveel aandacht naar de kwaliteit van zang en muziek.”
Vanuit de ideologie van gelijkheid is het logisch dat ook binnen het koor zo weinig mogelijk macht wordt gelegd bij dezelfde personen. „Iedereen kan zijn inbreng hebben door liederen uit te kiezen, bindteksten uit te schrijven en voor te lezen of een arrangement te maken.”
Driejaarlijks organiseert Hei Pasoep zelf een zogenoemd groot concert. „Vorig jaar was dat weer een groot succes”, zegt de Nijs. „In de maanden na zo’n groot concert krijgen we traditioneel veel aanvragen voor optredens. De opbrengst ervan gaat naar de vierde wereldwerking.”
Het logo van Hei Pasoep past eveneens in de ideologie van het koor. Mafalda, ook wel „het schreeuwerke” genoemd werd in 1964 gecreëerd door de Argentijns cartoonist Quino. Mafalda is het enige kind van een kleinburgerlijke familie in een Zuid-Amerikaans land, zoals veel landen in die regio gekenmerkt door een brutale militaire dictatuur. Het meisje zet zich hier met alle kracht tegen af. Ze is ontevreden over de armoede en het sociale onrecht in haar land. Als pleitbezorgster van menselijkheid en wereldvrede schopte ze het zelfs tot uithangbord van het Unicef-verdrag van de Rechten van het Kind.
Hei Pasoep treedt op zaterdag 27 januari om 20 uur op in de kerk Lochtenberg in Sint-Job-in-’t-Goor.