‘Kristallen kathedraal’ en 4 andere moderne kerkgebouwen
De bouw van de zogenaamde kristallen kathedraal in Orange, California, werd voltooid in 1981 en was toen het pronkstuk van de gereformeerde tv-predikant Robert Schuller (bekend van het programma Hour of Power). Schuller ging failliet. Vanaf 2010 stond het kerkgebouw te koop. Het bisdom Orange, dat al lang op zoek was naar een grotere kathedraal, kon het uiteindelijk op de kop tikken.
Het imposante gebouw is uiteraard niet van kristal maar bevat zo’n 10.000 glazen panelen.
Binnenin staat een van de grootste muziekinstrumenten ter wereld: het Hazel Wright Memorial orgel. De kathedraal werd ontworpen door Philip Johnson en biedt plaats aan ruim 2.000 gelovigen.
Vandaag, 17 juli, wordt het opnieuw ingezegend onder de nieuwe naam Christ Cathedral. De renovatie is nog aan de gang, zodat de kerk pas rond februari 2020 in gebruik zal genomen worden.
Ken je deze moderne kerkgebouwen?
#1 Jubileumkerk in Rome
Ontworpen op het einde van de jaren ‘90 door de Amerikaanse archistar Richard Meier. Geprezen voor de manier waarop het bouwwerk de spiritualiteit van het nieuwe millennium wist te vangen. Gebouwd in de rand van Rome, in het district genaamd Tor Tre Teste (bereikbaar met de metro). Eén van Italiës best bewaarde geheimen: de Kerk van God de Barmhartige Vader, ook wel Jubileumkerk genoemd.
Het kerkgebouw heeft de vorm van een schip dat op zijn boeg staat en met witte, bolle zeilen. Een verwijzing naar de door paus Johannes-Paulus II in zijn reflecties over het nieuwe millennium vaak aangehaalde woorden van Jezus in het Lucasevangelie: Duc in altum (Vaar naar het diepe)?
#2 Apostel Pauluskerk in Foligno
De kerk van de heilige apostel Paulus in Foligno dateert pas van 2009. Ze is gebouwd als teken van wederopstanding in het door aardbevingen getroffen gebied, waar kerken soms jarenlang gesloten blijven omdat de veiligheid niet kan gegarandeerd worden. Fuksas Architects mag het pareltje op zijn naam schrijven.
Het bureau koos voor een sober uitzicht: de kerk lijkt een betonnen kubus. De witte zijgevels tellen 5 groenige onregelmatige raamvlakken. De achtergevel is blind en de voorgevel bestaat voornamelijk uit glas. Vanbinnen zweeft een tweede witte doos door de ruimte. Het spel van licht en donker is bijzonder.
#3 Rouwkapel Heilige Maria der Engelen in Rotterdam
Nadat twee eerdere kapellen door verzakkingen moesten worden gesloopt, werd in 2001 op de begraafplaats Sint Laurentius in Rotterdam-Crooswijk de nieuwe rouwkapel Heilige Maria der Engelen opgericht. Het gebouw van architectenbureau Mecanoo bestaat uit een slingerende wand (buiten zilverkleurig, binnen stralend blauw) in de vorm van een 8 en een gebogen, goudkleurig dak. De wanden zijn vrijgehouden van de vloer en het dak zodat daglicht langs de onder- en bovenrand van de blauwe binnenwanden naar binnen stroomt.
#4 Notre Dame du Haut in Ronchamp
Hoewel ze in vergelijking met de hierboven vermelde kerken lang niet meer van de jongste is, mogen we de Notre Dame du Haut in Ronchamp hier zeker niet vergeten. De kerk dateert van 1955 maar inspireert nog altijd architecten tot karaktervolle gebedshuizen. De bijzondere vormgeving met witte, holle en bolle wanden en daarop een grijs dak, is van de beroemde Zwitsers-Franse architect Le Corbusier. Zijn oeuvre is sinds 2016 erkend als Unesco Werelderfgoed.