KU Leuven organiseert colloquium over Georges Lemaître in Rome
Georges Lemaître werd in 1895 geboren in Charleroi. Na studies mijningenieur in Leuven en 5 jaar lang (1914-1919) als vrijwilliger gediend te hebben in het Belgische leger, behaalt hij in 1920 zijn doctoraat in de natuurwetenschappen, met als specialiteit wiskunde. In 1923 wordt hij tot priester gewijd. Hij studeert in Cambridge en loopt stage aan het Harvard College Observatory. In 1927, hij heeft dan net zijn PhD behaald aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT), publiceert hij een ronduit revolutionair artikel over de uitdijing van het heelal en de Wet van Hubble. Hij moet nog wacht tot 1931 vooraleer hij academische erkenning krijgt voor zijn theorie, maar die steun komt dan ook niet van de eerste de beste: eerst zijn leermeester Arthur Eddington (Cambridge) en meteen erna Albert Einstein. Nog in datzelfde jaar verschijnt Lemaîtres historische bijdrage in Nature, waarin hij voor het eerst het concept van het Bigbangmodel uitschrijft. In 1936 wordt de priester-wetenschapper lid van de Pauselijke Academie voor Wetenschappen in Rome, waarvan hij in 1960 voorzitter wordt. Hij overlijdt op 20 juni 1966 in Leuven.
Lemaîtres sterftejaar, dit jaar een halve eeuw geleden, is de aanleiding voor wetenschappelijke colloquia, onder de afgelopen dagen aan de Pauselijke Academie voor Wetenschappen, en academische herdenkingsplechtigheden in Leuven en ver daarbuiten.
ESA-cargosatelliet ‘Georges Lemaître’
Een fraai eerbetoon kreeg Georges Lemaître al in juni van dit jaar van de ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie. Die lanceerde toen vanuit de ruimtevaartbasis Kourou in Frans-Guyana haar vijfde cargosatelliet met zijn naam op de flannken. Kleppers als Albert Einstein en Jules Verne gingen hem voor. Aan de gevel van het Premonstreitcollege in de Naamsestraat in Leuven, waar Lemaître het grootste deel van zijn leven heeft gewerkt, werd in mei een gedenkplaat onthuld.
Academica Belgica
Het wetenschappelijke colloquium in de Academica Belgica, aan de Via Omero in Rome, wordt georganiseerd door prof. dr. Leen Decin, hoogleraar aan de afdeling Sterrenkunde van de KU Leuven, en haar Leuvense collega Thomas Hertog. Prof. Dominique Lambert (Université de Namur) en prof. Wouter Bracke (Academica Belgica) werken eraan mee. Naast prof. Hertog en KU Leuvenrector Rik Torfs is de bekendste spreker prof. Stephen Hawking (Cambridge), die afgelopen maandag de paus persoonlijk ontmoette - niet mis voor een zelfverklaarde papenvreter.
Op de receptie na afloop, in de Belgische ambassade bij de Heilige Stoel is de keynotespreker niemand minder dan kardinaal Gerhard Müller, de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt en een groot bewonderaar van Georges Lemaître, zal vrijdag in Rome een een heel aandachtige toehoorder zijn.
Colloquium en receptie vormen het sluitstuk van een workshop die prof. Leen Decin ter ere van Georges Lemaître organiseert. Het is een huldebetoon aan het leven en werk van de priester-wetenschapper en de vruchtbare dialoog tussen wetenschap, filosofie en geloof waarvan Lemaître een internationaal gerenommeerde exponent was.
- Lees de pagina (in pdf) die Tertio op 22 juni aan het leven en werk van Georges Lemaître wijdde
- Lees het uitgebreide online dossier over Lemaître van de Camppuskrant van de KU Leuven