Hoe kunnen christenen meerwaarde betekenen voor andersdenkenden?
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
Het evangelie: recept voor gelukkig leven
Een panellid ervaart dit dagelijks in zijn job. Veel van zijn studenten hebben niet zo’n sterke band meer met het christendom. Voor de meesten is hun levensbeschouwing de tijdsgeest: het neoliberalisme. De vraag die hij aan hen stelt is: hoe kan je in het evangelie recepten vinden voor een gelukkig, zinvol leven?
“Ik neem aan dat Jezus heel gelukkig leefde.” (Hans Geybels)
Hij biedt dit evangelie gewoon aan, maar het blijkt heel wat studenten vooruit te helpen: niet als pakket, maar op basis van sommige ‘ingrediënten’. Studenten zitten overigens vandaag met heel wat zinvragen, zo blijkt ook uit psychologisch onderzoek, zeker nu de economie centraal staat en veel zingevingsorganisaties hun best doen om zo neutraal mogelijk te zijn. Ook het tegenover elkaar plaatsen van geloof en wetenschap in een tijd waarin deze laatste blijft groeien, helpt niet.
“Heeft de wetenschap al een pilletje ontwikkeld om gelukkig te worden?” (Hans)
Meerwaarde betekent niet ‘meer waard’…
Anderzijds kan je jezelf ook de vraag stellen of we als christenen een meerwaarde moéten betekenen.
“De uitwisseling van de ene naar de andere toe kan alleen maar verrijken.” (Kristl Van Cleemput)
Je moet dus met elkaar in gesprek gaan. In ons christelijk geloof is een diep respect voor elkaar overigens fundamenteel. Zo kan je als leerkracht of klasgenoot heel wat leren van de leef- en denkwereld van een leerling met autisme. Deze houding van openheid is er tegelijk één van dienstbaarheid.
… maar is wel waardevol.
“Als je zelf van iets doordrongen bent, kan dat niet anders dan merkbaar zijn.” (Kristl)
Zo kan je de dag als leerkracht beginnen met een gebed of kruisteken (aangevuld met een kort woordje uitleg). Kleine kinderen nemen dit overigens gemakkelijk en spontaan over. Het geloof wordt vandaag niet meer spontaan overgedragen of opgelegd binnen de cultuur, maar dat biedt geweldige kansen.
“Ik zie werkelijk geen ander alternatief dan het christelijke verhaal.” (Hans)
Ook de Franse auteur Michel Houellebecq, die onze tijdsgeest beschrijft, besluit zijn boek ‘Sérotonine’ met die conclusie.
Als je jouw geloof aanbiedt in dialoog, kan je doorheen die dialoog ook zelf je geloof verdiepen. Zo kan je als christen geïnspireerd worden door de ernst waarmee sommige moslims hun geloof een plaats geven in het alledaagse leven. Boeken kunnen soms eveneens helpen om dieper tot de evangelische boodschap door te dringen. Zo raakte het levensverhaal van Filipijnse straatkinderen een panellid meer dan welk theologisch boek dan ook.