Uit de kunst (10): een kapel in ultramarijn aan het water
Gerard de Korte, bisschop van het Nederlandse Den Bosch, zegende begin 2022 een opmerkelijke Mariakapel in. Hemelsblauw, deels rustend in het water van Landgoed Rustenburg in Valkenswaard. ‘OLV Maria aan het water’ oogt en ís modern, maar is tegelijk doorspekt met traditie en symboliek.
Zo is de kapel ontworpen volgens het Plastisch getal van Dom Hans van der Laan, de grondlegger van de Bossche School. De vorm van de kapel is gebaseerd op het gotische kruisgewelf. De kleur: ultramarijn, het diepe blauw dat we - al sinds de 12e eeuw - kennen van de kleding waarin Maria werd afgebeeld en die symbool staat voor heiligheid, deugd en bescheidenheid.
De binnenkant van de kapel wordt gevormd door op maat gemaakte geperforeerde staalplaten met een bloemenmotief, een ‘bloemenzee rondom Maria’. Doordat elke bloem een eigen kanteling heeft, ontstaat er een mooi beeld tussen gesloten en open, en veranderen licht en schaduw voortdurend gedurende de dag.
Opvallend: de kapel is een privé-initiatief van de landgoedeigenaren, het echtpaar Johan en Els van Boldrik. Voor hen kon een kapel niet op het landgoed ontbreken: ‘Als we ergens rondrijden of fietsen, stoppen we eigenlijk altijd wel even bij een kapelletje om een kaarsje op te steken voor zij die het nodig hebben. Ondanks dat we niet veel in de kerk komen, geloven we dat er meer is tussen hemel en aarde.
We hechten aan dit soort plekken, waar ruimte is voor het spirituele.
Bovendien hoort in een Kempisch landschap als dit, een Mariakapel thuis. We hopen dat het een rustpunt vormt voor de bezoekers van het openbare gedeelte van het landgoed’, aldus Johan en Els. Het was trouwens de vrouw des huizes die in keramiek het Mariabeeld voor het kapelletje ontwierp.
Kapel en domein zullen na verloop van tijd worden opengesteld voor het publiek.
‘OLV Maria aan het water’ is een samenwerking tussen Bas Vrehen (Atelier Leise) en architectenbureau Perree.
Foto’s: Pieter Gregoire