‘Laat de kinderen tot Mij komen’
Traject van Mechelse doopcatechisten brengt gezinnen dichter bij de Kerk
Myriam Heeremans en Peter Goossens maken deel uit van een vijfkoppige ploeg doopcatechisten in de geloofsgemeenschap Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle in Mechelen. De twee jonge vijftigers nodigen er ouders die hun kind willen laten dopen uit om samen op weg te gaan, geïnspireerd door de blijde boodschap. Daarvoor werkten ze vier jaar geleden een traject uit, met succes, zo blijkt. „We zijn misschien wat ambitieus, maar we bouwen mee aan een gemeenschap voor de volgende generaties”, klinkt het. „Het is echter geen vrijblijvend traject. We investeren tijd en energie, maar deugddoend is het wel.”
Voor Myriam Heeremans en Peter Goossens betekent de doopvoorbereiding veel meer dan enkel de praktische kant van het sacrament regelen. Het koppel, dat zelf vier kinderen heeft, wil ouders ook inhoudelijk betrekken en dat doet het tijdens drie momenten waarbij ‘verbinden’ het sleutelwoord is. „Een eerste contact leggen we graag tijdens een huisbezoek”, zegt Myriam Heeremans. „Uiteraard informeren we eerst naar het kind. Een kind in huis is een hele gebeurtenis, het brengt iets teweeg bij de ouders. We gaan op zoek naar hun verwachtingen en dromen, maar vernemen ook graag iets over hun geloofservaring. Vaak ontstaan er mooie en intense gesprekken. Je voelt dan de energie. Onlangs zei iemand me: ‘Wat jij me vertelt, is iets waar ik al lang naar zocht.’ Bij die persoon klonk de vraag naar aansluiting met de Kerk dus door, maar soms bots je op persoonlijke grenzen. Die willen we vanzelfsprekend respecteren.”
„Natuurlijk stellen we ook uitdrukkelijk de vraag waarom de ouders hun kindje willen laten dopen”, vervolgt echtgenoot Peter Goossens. „De christelijke waarden en traditie staan met stip op één. Een houvast, een bescherming of uit dankbaarheid voor het wonder, horen we ook [node:field_streamers:0] geregeld. Er is beslist meer geloof dan de media laten uitschijnen. Ouders willen iets meegeven aan hun kind, maar ze hebben handvatten nodig. Die proberen we aan te reiken. Zo krijg je opnieuw jonge gezinnen in de kerk. Niet de grote massa, maar de kwaliteit is er wel.”
„Een huisbezoek doen we altijd met twee, daarom niet per se als koppel”, vult Heeremans aan. „Al heeft dat voordelen, omdat we kunnen getuigen over ons geloof. Hoe dat een baken is in ons leven en dat het iets is wat ons rechthoudt. Onze getuigenis spreekt ouders aan, zeker in een multiculturele stad als Mechelen. Moslims spreken vrijuit over hun geloof, terwijl christenen dat amper nog doen. Ouders vertellen me wel eens dat ze hun christelijke wortels opnieuw willen leren ontdekken. Niet om zich af te zetten tegen anderen, veeleer om hun eigen identiteit te kennen.”
Tijdens een avondbijeenkomst met alle ouders die hun kind in dezelfde maand laten dopen, leggen de doopcatechisten onder meer via een spelmethodiek de rijke symboliek van het doopsel uit. „We kunnen enkel maar een zaadje planten en hopen dat het zal kiemen. Op een of andere manier pikken ze altijd iets op”, weet Peter Goossens.
Een belangrijk element in de doopvoorbereiding in de Mechelse geloofsgemeenschappen is de verwelkoming in de kerkgemeenschap. Alle ouders die hun kind laten dopen krijgen een uitnodiging voor de viering tijdens de derde zondag van de maand die het doopsel voorafgaat. Na de viering maken ze bij een kop koffie kennis met de andere gelovigen. „Geloven heeft te maken met samenkomen”, klinkt het. De uiteindelijke doopselviering gebeurt gemeenschappelijk op de eerste zondag van de maand, na de eucharistieviering van 10 uur. „De gemeenschap viert op die manier mee met ouders en familie en bouwt zo voort aan het Rijk Gods”, besluit Heeremans.