Met lezers naar Rome: ‘Schrijf ons al in voor de volgende keer'
Een kerk op weg. Dat was het thema van de lezersreis naar Rome van 28 september tot en met 1 oktober. Maar het was meteen ook het beeld van onze reis zelf. We wáren die kerk op weg, letterlijk en figuurlijk. We stapten heel wat af om Rome te bezichtigen, maar ook naar elkaar toe.
In geen tijd werd een groep van vreemden een groep van vrienden, variërend van 43 tot 89 jaar.
Op het programma stonden enerzijds kerkhistorische bezienswaardigheden en anderzijds het aanbod van Together in het kader van de synode over synodaliteit, met een heel aantal waardevolle ontmoetingen.
Op vrijdagochtend werden we aan de Sint-Pietersbasiliek opgewacht door kardinaal Jozef De Kesel en Dirk Smet, rector van het Belgisch College in Rome. We bezochten de Paulus VI-zaal, waar de synodedeelnemers na hun retraite aan de vergaderingen zullen beginnen. Even op hun stoel gaan zitten en ons helemaal deel voelen van het synodaal proces, was een ervaring die sommigen deed zeggen: ‘De reis is nu al geslaagd!’
De rondleiding in het Vaticaan achter de muren ging verder langs Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi, waar onder meer Vlamingen begraven liggen. In het kerkje sprak de kardinaal onze groep toe over synodaliteit, ‘het tegenovergestelde van klerikalisme’. Hij besprak de misbruikcrisis in België en stak de aanwezigen een hart onder de riem door eerlijk te benoemen waar de Kerk gefaald heeft maar ook door desinformatie recht te zetten en een sterk pleidooi te houden voor een Kerk die haar plaats kent in de samenleving en daar in haar kracht staat, open voor samenwerking zonder veroordelingen of uitsluiting.
Tekst gaat verder onder de fotogalerij. Met dank aan Dirk Adriaenssens voor de foto's.
In het generalaat van de jezuïeten volgden we een panelgesprek, geleid door redacteur Erik De Smet over synodaliteit, met synodedeelnemers Geert De Cubber en Alphonse Borras, jezuïet Johan Verschueren en Emmanuel Van Lierde. Op het dakterras van het gebouw werden we nadien getrakteerd op een spectaculair zicht op het Vaticaan en de stad. Onvergetelijk!
Zaterdag koos een tiental deelnemers voor vijf verschillende werkwinkels van Together, georganiseerd door Taizé. De kwaliteit van de werkwinkels bleek wisselend, maar voor 3 van de 5 werd het toch een heel verrijkende ervaring met een sterk inhoudelijk aanbod en uitwisseling in kleine groepen die meteen van hart tot hart ging. Het moeilijke woord ‘synodaliteit’ werd een doorleefde ervaring.
Zo willen we de kerk meer en meer zien worden: een volk van God onderweg.
Ondertussen genoten onze andere reizigers van een kerkhistorische wandeling door Rome. Ze bezochten Sint-Jan van Lateranen, de San Clementekerk met haar grondvesten uit de Romeinse tijd en beklommen het monument van Koning Victor Emmanuel II van waaruit ze de stad in de volle zon zagen schitteren.
Vanaf 16 uur begon op het Sint-Pietersplein de drukte gestaag toe te nemen voor de oecumenische avondwake met Taizéliederen in het bijzijn van de paus en vertegenwoordigers van andere christelijke kerken. (Herbekijk de viering op YouTube.) De wake was zonder meer het hoogtepunt van onze reis.
We voelden ons één in de mensenmassa. De minutenlange meditatieve stilte raakte ons allemaal diep.
Wie ooit de Wereldjongerendagen of Pelgrimage van Taizé meemaakte, herkende diezelfde geest van vreugde en verbondenheid.
Tekst gaat verder onder de fotogalerij. Met dank aan Dirk Adriaenssens voor de foto's.
Zondag gingen we ten slotte met de hele groep naar de mis in de Friezenkerk en genoten we nog van het samenzijn in de Eeuwige Stad. Het afscheid kwam veel te vroeg, wat aan meerdere deelnemers de reactie ontlokte: ‘Waar gaan we volgende keer naartoe? Schrijf ons maar al in!’