Lier kiest voor Jezus
De derde editie van De Passie in Vlaanderen lokte achtduizend toeschouwers naar de Grote Markt in Lier
Oorverdovend weergalmde het over de Grote Markt van Lier: „Jezus, Jezus, Jezus!” Pontius Pilatus, gespeeld door Jos Dom, had het volk net gevraagd wie hij moest vrijlaten, Jezus of de moordenaar Barabas. De acteurs die op de scène van De Passie het volk vertolkten, riepen zoals het volgens het Bijbelverhaal hoort: „Barabas.” Maar al snel werden ze overstemd door de toeschouwers die er wel voor kozen Jezus gratie te verlenen. Het was één van de opmerkelijke momenten van de derde editie van De Passie in Vlaanderen.
Een cast, bestaande uit bekende Vlamingen als Free ‘Maria Magdalena’ Souffriau, Mark ‘Judas’ Tijsmans en Ann ‘Maria’ Pira en lokale acteurs, bracht een pakkende versie van het passieverhaal, geschreven door Johannes en tot een hedendaags verhaal bewerkt door regisseur Johan De Paepe. Zowel publiek als cast was geëmotioneerd op het moment dat het kruis op het podium werd gebracht. Pieter-Jan De Paepe, de jonge zanger en acteur die op indrukwekkende wijze gestalte gaf aan Jezus, kon zijn tranen niet bedwingen. „Neen, dat was geen toneel, maar authentieke emoties die me diep raakten”, verwoordt hij een gevoel dat ook leefde bij onder meer Door ‘Kajafas’ Van Boeckel en vertelster Katrien De Becker. „De Passie is één grote metafoor voor hartstocht en overgave”, zegt Bart ‘Johannes’ Van Nieuwenhove. „Het is een metafoor voor ‘ervoor gaan’, ook al is er aan de zijlijn enkel spot en hoon. Maar ook voor vriendschap, twijfel en angst. Daarin de mooie rol van Johannes mogen spelen, is een eer.”
De bewerking van de klassieke Bijbeltekst in een hedendaags jasje is een succesformule. De vele live gezongen Nederlandse en [node:field_streamers:0] Vlaamse klassiekers, die wel geschreven lijken voor het passieverhaal, leiden er mee toe dat iedereen, van jong tot oud, meteen mee is met het verhaal. Openingsnummer Chaos van Bazart maakte meteen duidelijk dat De Passie geen belegen voorstelling zou worden, maar een eigentijds multimediaal spektakel. In de mate van het mogelijke werden de oorspronkelijke teksten gezongen, soms was een kleine aanpassing vereist. Zo paste Suzanne van Leonard Cohen/ Herman van Veen perfect in het geheel met Maria in de plaats van Suzanne.
De kers op de taart waren de zandtekeningen van Immanuël Boie. Ter plaatse maakte hij voor elke scène een apart en aangepast decor dat achter de acteurs werd geprojecteerd.
Is The Passion in Nederland al vele jaren een begrip en wordt het bij onze noorderburen elk jaar rechtstreeks uitgezonden op de nationale televisie, dan staat De Passie in Vlaanderen nog in de kinderschoenen. Vier jaar geleden was de primeur weggelegd voor Merchtem en in 2016 trok het spektakel naar Ieper. Ongeveer achtduizend toeschouwers, onder wie de pauselijke nuntius, kardinaal Jozef De Kesel, de bisschop van Antwerpen Johan Bonny en de bisschop van Gent Luc Van Looy, woonden de editie op de Grote Markt in Lier bij, wat van die editie ook een publieke voltreffer maakte.
De reacties van het publiek na de voorstelling logen er niet om. „Als Lierenaar ben ik ontzettend trots dat dit prachtige spektakel op onze Grote Markt kon plaatsvinden”, zegt Els Cornelis. „We maakten er een gezinsuitstap van”, vult Matty Van der Brugge uit Oosthoven bij Turnhout aan. „Wat een knap spektakel was dit!”
Over twee jaar is het de beurt aan Sint-Niklaas om De Passie naar haar Grote Markt te halen.
De Passie is integraal te bekijken op Kerknet, klik hier.