‘Lourdes is goed voor de gezondheid’ – een bijzondere reportage
‘Ik ken geen plaats in de wereld waar zoveel zieken en rolstoelen zijn en waar er tegelijk zo veel vreugde en positiviteit is. Iedereen heeft zijn miserie en toch zie je blije gezichten.' Dat zegt dokter Johan Wens (57) uit Ekeren. Hij is al 33 jaar huisarts in Ekeren en al 10 jaar hoofddocent huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Al 24 jaar gaat hij elke zomer naar Lourdes, als begeleider van mensen met een beperking.
Hij is één van de getuigen in een uitgebreide reportage die journalist Jos Vranckx schreef voor Knack.be
‘De meeste mensen komen niet naar hier in de hoop op genezing’, vertelt de dokter. ‘Wat niet wil zeggen dat er helemaal geen verband is, het is geen alles of niets-verhaal.
De kracht van de geest - positief of negatief - is immers niet te onderschatten.
Dat psychosomatische aspect wordt almaar belangrijker in de gezondheidszorg van vandaag. We beseffen steeds beter dat emoties en levenshouding de fysieke gezondheid beïnvloeden. Daarom - en ook vanuit mijn ervaring - durf ik te stellen dat de bedevaart een heel gunstige invloed heeft op de gezondheid. Ook van zieken, omdat ze hun ziekte op een andere manier beleven, minder verkrampt. Een feestelijke viering met 20.000 aanwezigen, zoals je die hier kunt meemaken, doet iets me je. Het intense samenzijn op zich geeft al een boost van positieve energie.’
Een diepere dimensie
Johan Wens vindt dan ook dat Lourdes niet zo passé is als in Vlaanderen doorgaans wordt gedacht. 'Mensen lopen storm voor mindfulness, yoga, psychotherapie en oosterse meditatie, omdat ze een leegte ervaren en zoeken naar betekenis voor hun leven, een diepere dimensie, wat vastigheid. Geestelijke gezondheid is onze grootste uitdaging vandaag, steeds meer ook bij kinderen en jongeren. De dimensie van het hart en van menselijke verbondenheid is in onze cultuur al te lang verwaarloosd, alsof alleen het verstand en het ego ertoe doen. Daar betalen we een prijs voor.
Lourdes biedt een therapie aan.
Ik hoop dat ook jonge mensen hun vooroordelen opzijzetten en hun weg vinden naar deze springlevende spirituele energiebron.'
Als de realiteit ons inhaalt
Onze samenleving dweept met het ideaal van gezondheid en fitness, stelt Jos Vranckx. Mislukking, ziekte en pijn houden we liever op afstand, buiten ons blikveld. Tot de realiteit ons inhaalt. In Lourdes geldt het omgekeerde.
Hier staan de zieken in het middelpunt en worden zij 'als koningen' ontvangen.
Bij alle plechtigheden en activiteiten hebben zij absolute voorrang. Ieder van hen wordt persoonlijk omringd met aandacht, respect en affectie. Schaamte hoeft hier niet.
Vranckx praatte ook met verschillende deelnemers en vrijwilligers, zoals de 24-jarige Leen Claes (24) uit Vosselaar, een industrie-apotheker bij Janssen Pharmaceutica. ‘Ik kan hier mensen ontmoeten die ik anders nooit zou zien. Ik heb hier ook een andere dimensie van mezelf ontdekt. Toen ik vorig jaar voor 't eerst kwam, zegden mensen mij dat ik goed kan luisteren. Dat ze aan mij hun levensverhaal kunnen toevertrouwen - en daar heel dankbaar voor zijn.'
• De volledige reportage kan je hier lezen op de website van Dewereldmorgen en Knack.