Luc Terlinden in Mechelen tot bisschop gewijd
In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen vond vandaag de bisschopswijding van aartsbisschop Luc Terlinden plaats. Vooraf aan de wijdingsplechtigheid legde de nieuwe aartsbisschop in de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis de eed af aan de paus en sprak hij de geloofsbelijdenis uit. Dat gebeurde in het bijzijn van de pauselijke nuntius in ons land, bisschop Franco Coppola, en kardinaal De Kesel. Opmerkelijk is dat die eedaflegging publiekelijk gebeurde.
Stipt om 15 uur betraden koning Filip en koningin Mathilde onder applaus een afgeladen kathedraal — een deel van het publiek volgde de viering buiten op schermen. Tot de andere burgerlijke prominenten behoorden, onder andere, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, oud-premier en minister van staat Mark Eyskens, voorzitter van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap Karl-Heinz Lambertz, gouverneur van Antwerpen Cathy Berx en waarnemend burgemeester van Mechelen Alexander Vandersmissen.
Vervolgens trok zich een indrukwekkende intredeprocessie op gang. Toen naar het einde daarvan Luc Terlinden het altaar naderde, brak enkele malen een enthousiast applaus los. De wijdingsplechtigheid werd voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel, de wijdheer. Bisschop Johan Bonny van Antwerpen en bisschop François Touvet van het Franse Châlons-en-Champagne concelebreerden.
Vele prominenten
In zijn openingswoord verwelkomde kardinaal De Kesel niet alleen de vorst en de burgerlijke prominenten, maar ook de vele kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders, onder wie kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg en algemene relator van de bisschoppensynode van 2023, bisschop Noël Treanor, nuntius bij de Europese Unie, aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs, aartsbisschop Laurent Le Boulc’h van Lille, bisschop Hans Vanden hende van Rotterdam en hulpbisschop Loïc Lagadec uit Lyon.
Ook de vertegenwoordigers van de andere christelijke kerken en van andere levensbeschouwingen werden door de kardinaal verwelkomd. Hij benadrukte hoezeer de goede relaties tussen de levensbeschouwingen van belang zijn en de Kerk ter harte gaan.
Daarop nodigde de kardinaal alle aanwezigen uit om van de wijdingsplechtigheid één groot gezamenlijk gebed te maken opdat Gods Heilige Geest de nieuwe aartsbisschop mag wijden tot een ware herder. Vervolgens stelden Brigitte de Mahieu en Paul Delva de nieuwe aartsbisschop voor.
Daarbij benadrukten zij onder meer zijn scoutsverleden, zijn grote pastorale aandacht voor jongeren, die hij mede dankzij zijn positieve en aanstekelijke houding bereikt, maar tevens zijn bekommernis met roepingen.
Ook is de nieuwe aartsbisschop iemand die kan onderscheiden waar het op aankomt, beslissingen kan nemen en die ook kan communiceren. Hij doet snelle en grote stappen, neemt het voortouw en leidt zijn gemeenschap als een goede berggids.
(Lees verder onder de foto's)
Enthousiast publiek
In zijn homilie vestigde de kardinaal, verwijzend naar het evangelie, er de aandacht op dat wie zichzelf probeert te redden, alles verliest. Dat Jezuswoord bevat volgens hem ook een grote uitdaging voor de Kerk, die in deze tijd haar juiste plaats in het hart van de samenleving zoekt: niet heersend, maar dienend. Meteen een richtsnoer voor de nieuwe aartsbisschop:
‘Geen promotiedrang of carrièrisme heeft u tot hier gebracht’
Kardinaal De Kesel linkte dat ook aan de ervaring van de heilige Charles de Foucauld, voor wie aartsbisschop Terlinden een bijzondere devotie heeft, en aan de bisschopsleuze die hij koos, Fratelli tutti.
Lees hier de volledige homilie van de kardinaal.
Na de ondervraging en het litaniegebed werd de wijdeling de handen opgelegd en gezalfd op het hoofd. ‘Maak hem in uw dienst tot een goede herder van uw kudde, tot een trouwe hogepriester, die U dag en nacht onberispelijk dient, die voorgaat in het offer van uw Kerk, en voor haar uw genade afsmeekt’, bad kardinaal De Kesel onder meer.
Vervolgens ontving aartsbisschop Terlinden uit handen van kardinaal De Kesel het evangelieboek en de bisschoppelijke insignes: zijn bisschopsring, mijter en staf. De nuntius legde hem het pallium om, dat op 29 juni door paus Franciscus werd gezegend in Rome.
Nog voor kardinaal De Kesel het aanreiken van de staf kon inleiden, brak al een enthousiast applaus los.
Dat applaus zette zich enkele seconden later verder toen de pasgewijde aartsbisschop plaatsnam op zijn bisschopszetel.
(Lees verder onder de foto's)
De weg van de synodaliteit en de nederigheid
Na de vredeskus en de geloofsbelijdenis nam het enthousiasme tijdens het aanbrengen van de gaven alleen nog toe, dankzij de opwekkende klanken en passen van het Afrikaanse koor, dat een charismatisch ingrediënt toevoegde aan de plechtige liturgie. Daarop ging Luc Terlinden voor in de eucharistie, voor het eerst als (aarts)bisschop.
Na de communie, met jeugdige stemmen muzikaal ondersteund door het jeugdpastorale koor, en het slotgebed volgde een danklied, waarbij de kersverse aartsbisschop de kathedraal rondtrok, vergezeld door de drie hulpbisschoppen van het aartsbisdom. Opnieuw barsten de aanwezigen uit in gejuich en applaus.
Daarna sprak de aartsbisschop het volk toe. Dat deed hij door heel wat mensen en instanties te bedanken.
‘Ook mijn lieve ouders, die zich op deze dag, daar boven, wel op een bijzondere manier moeten verheugen’, sprak hij geëmotioneerd.
Ook twee voorgangers, wijlen kardinaal Danneels, die hem tot priester wijdde, en - onder luid applaus - kardinaal De Kesel werden als voorbeelden bedankt.
(Lees verder onder de foto)
Kanunnik Steven Wielandts werd aangekondigd als opvolger van Luc Terlinden als vicaris-generaal in het aartsbisdom. Tevens wees aartsbisschop Terlinden de weg van de toekomst aan: die van synodaliteit en die van de nederigheid van hart, als bron van de broederlijkheid.
Pater Damiaan, een heilige van bij ons, mag ons daarbij inspireren.
Lees hier het dankwoord van aartsbisschop Luc Terlinden.
Na de plechtige uittrede hield het Afrikaanse koor de sfeer erin, dankzij onder meer het christelijke loflief 'Comment ne pas te louer' van de Kameroense priester en spiritijn Aurélien Saniko dat enkele maanden geleden viraal ging op TikTok en andere sociale mediaplatformen.
Bemoedigd door die opgewekte biddende klanken kan Luc Terlinden nu echt aan de slag als tiende aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. We wensen hem daarbij alle succes toe!