Maak zelf panettone, het Italiaanse kerstgebak
Wat is het?
Panettone is een luxueus Italiaans brood — eigenlijk meer cake — dat wordt gevuld met rozijnen, gekonfijt fruit en soms chocolade. Het wordt geserveerd met koffie, thee of een zoete (schuim)wijn en wordt vooral rond Kerstmis gegeten. Het is een echte Italiaanse traditie.
Waar ontstond het?
Panettone is een Milanese uitvinding. De plaatselijke banketbakker Angelo Motta zou het in 1911 voor het eerst hebben gemaakt, en begon in 1919 met de industriële productie ervan. De eerste versies waren afgeplat, later werden ze smaller en hoger, zoals we panettone nu kennen. Al snel ontstond tientallen varianten.
Variant uit Verona
De bekendste variant van de panettone is de pandoro, die in Verona ontstond. Pandoro betekent letterlijk ‘gouden brood’. Het bevat geen rozijnen of gekonfijt fruit en wordt bestrooid met poedersuiker.
De traditie
Een Italiaanse traditie wil dat je een stukje panettone van de eindejaarsfeesten moet bewaren tot 3 februari, de feestdag van de heilige San Biagio. Wie het stukje dan op de nuchtere maag eet, zou zichzelf voor de rest van het jaar vrijwaren tegen verkoudheden en griep.
Het recept
Zelf eens proberen? Hier vind je een duidelijk recept, maar uiteraard zijn er vele varianten in omloop.