‘Maakt niet uit hoe ze geloven’
Sint-Michielsparochie Keerbergen bereidt zich voor op opvang vluchtelingen
Onweer hangt in het wolkendek wanneer we die avond aanbellen bij het echtpaar Mutton-Baudot in Rijmenam, op de grens met Keerbergen. Ook Jes Van der Sterren en Berthold Van den Driessche zijn erbij. Ze maken deel uit van de werkgroep Kom Erin, in de Keerbergse Sint-Michielsparochie opgericht in antwoord op het project Humanitaire Corridor, dat 150 Syrische vluchtelingen op een veilige manier naar België haalt. In november 2017 ondertekende staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een overeenkomst met Sant’Egidio en de in ons land erkende erediensten. Daarin beloven de Belgische bisdommen om samen met Caritas een groot deel van de 150 vluchtelingen op te vangen.
„Op kerstdag deed onze pastoor een warme oproep tot solidariteit met de Syrische vluchtelingen die in moeilijke omstandigheden verblijven in Turkije of Libanon”, zegt Marie Paule Baudot. „We waren sterk onder de indruk en de collecte bracht dan ook heel wat geld in het laatje. Eenmaal thuis vonden we dat we meer konden doen.”
Marie Paule Baudot belde enkele parochievrienden op en stelde een denkgroep samen, die Kom Erin werd gedoopt. De bal ging aan het rollen. De werkgroep nam contact op met de dienst Interreligieuze Dialoog en Diaconie in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen en kreeg van Caritas een stappenplan aangereikt. Eerste uitdaging was een geschikte woning vinden. „We hoopten die in onze gemeente te vinden, maar dat bleek moeilijker dan gedacht”, zucht Marie Paule Baudot. „Immobiliënkantoren noch particulieren staan te springen om voor een korte periode of aan vreemdelingen te verhuren. En de wachtlijst van het OCMW telt al zo veel kandidaten voor een sociale woning.”
Tot het bericht kwam dat er in buurgemeente [node:field_streamers:0] Tremelo een vakantiehuis, ooit gebruikt door psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jozef in Kortenberg en eigendom van de zusters van de bermhertigheid Jesu, leegstond. „De zusters boden ons de woning aan tegen een lage huurprijs”, zegt Berthold Van den Driessche. „Het bleek geschikt voor een gezin van een vijftal personen. Het bisdom draagt de huurkosten en zal de bewoners financieel onderhouden tot ze erkend worden als vluchteling. Na die periode, die zes maanden tot een jaar in beslag neemt, is het de bedoeling dat het gezin in het eigen levensonderhoud tracht te voorzien.”
Een woning volstaat echter niet. De denkgroep buigt zich ook over de integratie van het gezin en vond alvast een familie die wil tolken. Ook bij de administratieve molen zullen ze de vluchtelingen bijstaan. „Omdat de woning in Tremelo staat, namen we contact op met het OCMW in die gemeente”, zegt Jes Van der Sterren. „Zodra erkend als vluchteling, komt het gezin immers onder diens hoede. We rekenen ook op helpende handen van Tremelonaars.”
Of het Syrische gezin christen is? „Dat weten we nog niet, maar dat maakt geen verschil, ze zijn noodlijdend”, zegt Marie Paule Baudot vastberaden. „We overwegen een spaarpotje aan te leggen om hen financieel bij te staan zodra ze zelf een woonst moeten zoeken. Het is immers afwachten of de zusters het huis langer beschikbaar kunnen houden. Het huis onderhouden en het gezin leren sparen, maken echter ook deel uit van onze begeleiding.”
Enige tijd na het interview contacteert Marie Paule Baudot ons met het volgende nieuws: „Op 7 juni landt de ons toegewezen Syrische familie Kourrie op Zaventem. Het is een christelijk gezin, bestaande uit een moeder en haar twee dochters evenals hun 82-jarige grootmoeder.”
Woont u in de buurt en/of denkt u te kunnen bijdragen aan de opvang van het Syrische gezin, neem dan contact op met Marie Paule Baudot via win.mpb@skynet.be of 0476 90 86 29.