Maankrater waarop water ontdekt is, draagt naam van jezuïet
Op 26 oktober kondigde de NASA de ontdekking van water op de maan aan. Het water werd gevonden in en rond een zonovergoten krater, genoemd naar Christopher Clavius, een jezuïet. In het totaal werden ruim 30 kraters op de maan genoemd naar jezuïeten. De Claviuskrater, goed zichtbaar van op aarde, is de grootste.
Wie was Christopher Clavius?
De Duitse jezuïet Christopher Clavius, astronoom en wiskundige, werd geboren in 1537 en stierf in 1612. Op zijn 16de trad hij toe tot de Sociëteit van Jezus. Tijdens zijn studies (in Portugal en Rome) maakte hij een totale zonsverduistering mee en dat inspireerde hem om zich helemaal toe te leggen op de astronomie.
Clavius is vooral bekend om zijn verfijning van de Gregoriaanse kalender op basis van astronomische waarnemingen. Hij was een leermeester van Galileo, al zou hij diens bewijs voor de stelling van Copernicus niet accepteren, namelijk dat de aarde rond de zon draait in plaats van andersom.
Clavius stond aan de wieg van de Vaticaanse sterrenwacht, een van de oudste astronomische onderzoeksinstellingen ter wereld.
Door de eeuwen heen bleven heel wat jezuïeten betrokken bij dit observatorium en deden ze baanbrekende ontdekkingen. Dat verklaart waarom zoveel maankraters, maar ook planetoïden, naar jezuïeten vernoemd zijn.
Tot vandaag wordt de Vaticaanse Sterrenwacht bestuurd door jezuïeten. De huidige directeur Guy Consolmagno zei in een interview met America Magazine: Het wetenschappelijk werk maakt mijn geloof alleen maar sterker omdat het mijn relatie met de Schepper zoveel rijker maakt. Als ik de God die ik in het gebed ontmoet vergelijk met de God die ik in de schepping ontmoet, kan ik alleen maar concluderen: het is dezelfde God.
Bron: America Magazine