Mama, ik moet dringend 4 stippen op mijn hand zetten
'Jouw leven is even simpel als deze tekening.'
Het is de juf van de nabewaking die het verfrommelde briefje toont aan de mama’s van de daders. Ik laat de betekenis van de woorden tot me doordringen. Een merkwaardig verwijt voor gastjes van 10 jaar, die weinig tekort komen en behoorlijk comfortabel in het leven staan, net als hun slachtoffer trouwens.
Ze zijn beschaamd als ze ter verantwoording geroepen worden.
Het begon allemaal met een potje voetbal. Sommigen noemen het ook 'ruziebal'.
Want er kan geen spelletje gespeeld worden zonder dat bij iemand de stoppen doorslaan. De één reageert met de vuist, de ander met woorden.
We besluiten dat de kinderen zich de volgende dag excuseren bij hun vriend. En dat ze van hem ook excuses zullen vragen voor de klappen die hij uitdeelde. Incident gesloten.
De volgende dag was een leuke. We leerden de ‘Move tegen pesten’, mama! Ik moet dringend 4 stippen op mijn hand zetten.
De Ketnetapp wordt erbij gehaald. Kijk, hier moet ik het ‘Manipest’ ondertekenen. Maar dan moet ik eerst een foto opladen van de stippen op mijn hand. Het worden dikke groene bollen en ze worden met stoere blik in de camera geshowd.
We maken een profiel aan en even later staat zijn gestipte hand tussen inmiddels ruim 13.000 foto’s van kinderen met 4 stippen op hun hand. De stippen staan voor afspraken, leren we vervolgens.
- Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.
- Ik praat erover als pesten mij verdrietig of bang maakt.
- Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
- Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.
Mooi zo, zeg ik. En hoe was het vandaag nog met Dries? Hebben jullie sorry gezegd?
Je raadt het. Er is met geen woord meer over de ruzie gerept. Daarvoor hadden de jongens de cool niet. Ze hebben wel samen de Move tegen pesten gedanst. En gelachen. En zand erover.
Stip it! (Doe maar meteen met alcoholstift.)
Goed om weten
- Van 2 tot 9 februari loopt de Week tegen pesten. Ketnet werkt daarvoor samen met Vlaams netwerk Kies kleur tegen pesten. De campagne zet een megafoon op ons werk, zegt Gie Deboutte van het netwerk in De Standaard: Ouders zetten het thema op de agenda van de scholen, en dat is waar het echte werk moet gebeuren.
- Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de Vlaamse kinderen tussen 5 en 12 de campagne van Ketnet kennen. 83 procent zegt dat er na de vorige editie in 2016 minder gepest werd en 29 procent geeft aan zelf echt geholpen te zijn na de campagne op Ketnet.