Mediteren met Franciscus in trappistenabdij Orval
Auteur: Priester Dirk Masschelein
Onlangs kende ik weer de grote vreugde om enkele dagen in de trappistenabdij van Orval te mogen verblijven. Ik gaf er een bezinning met 7 conferenties aan de hand van Franciscus van Assisi. Over zijn evangelische bezieling en de betekenis ervan voor onze tijd, een boek van Edith van den Goorbergh en Theo Zweerman. Het was de titel van het boek die me aanzette om het te kopen en aandachtig te lezen. En het heeft me enorm geraakt. Daarom wil ik wat ik gelezen heb, zoveel mogelijk delen.
Franciscus laat ons zien waar het op aankomt als we Jezus willen navolgen. Hij confronteert ons door zijn radicaliteit en onbuigzaamheid met ons gebrek aan - zeg maar - geloof.
Franciscus leert ons om te gaan met de kwetsbaarheid van ons bestaan. De wereldse manier om daarmee om te gaan, is: streven naar bezit, macht en eer. Zoeken naar bevestiging in een tegelijk aanvallende en verdedigende houding. Franciscus daarentegen weigert dat alles met een nederig, dankend en vertrouwend hart in een houding van dragen, verdragen, dienen en teruggeven.
Franciscus wijst ons op de grote vergetelheid van deze generatie: we leven alsof we niet kwetsbaar, eindig, afhankelijk, broos en wankel zijn.
Dankbaarheid en de nederigheid zijn een vorm van verzet tegen die vergetelheid. Ze brengen ons in herinnering dat we geschapen zijn en dat wat ons echt gelukkig maakt, ons gegeven is.
Franciscus verzet zich ook tegen religieuze vergetelheid: vroom en goed zijn zonder besef dat God de bron is van alle goedheid. Vergeten dat al ons goed zijn slechts een weerspiegeling is van Gods goedheid en liefde. Er is een boek vol Indianenwijsheid dat als titel draagt: Waarom neemt u met geweld wat u met liefde kunt krijgen?
Auteur: Priester Dirk Masschelein, medestichter van het Open Contemplatief Huis.