Meer dan helpen in de viering
Vlaamse misdienaars en hun begeleiders trekken tijdens de zomer naar Rome
Voor heel wat Vlaamse misdienaars, ook uit het bisdom Brugge, wordt het straks een bijzondere zomer. Van 26 juli tot 4 augustus nodigt IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen alle misdienaars geboren tussen 1987 en 2004 uit naar Rome voor een Europese ontmoeting. Voorafgaand houdt de Vlaamse groep enkele dagen halt in Assisi.
Voor Sofie Meert (19) wordt het haar eerste trip naar Rome. „Elke zomer ga ik met Jubilo, jongeren uit het bisdom Brugge, mee naar Lourdes”, vertelt ze. „Daar help ik met het vervoer van de minder mobiele en zorgbehoevende deelnemers. Vorig jaar nam ik deel aan de Wereldjongerendagen in Krakau. Dat raakte me zo dat ik nog meer zo’n evenementen wil meemaken en andere gelovige jongeren ontmoeten.”
Het geloof was echter niet altijd aan de orde in het leven van Sofie Meert, al sinds haar negende misdienaar in de Kapucijnenkerk in Oostende. „Als kind stelde ik me geen vragen”, vertelt ze. „Naar de mis gaan en helpen dienen, leken toen vanzelfsprekend. Pas gaandeweg ontdekte ik de waarde van het geloof. Vandaag ben ik misdienaar vanuit een bewuste keuze.”
Ook Emma De Bels (16) uit Pittem is al misdienaar sinds haar negende en gaat mee naar Rome. „Toen ik begon, waren we met 75”, vertelt de studente Economie-Moderne Talen. „Samen maakten we veel plezier, ook buiten de viering. Dat is vandaag niet anders. Het hele jaar door vinden er diverse ontspannende activiteiten plaats. Inmiddels maak ik zelf deel uit van de leiding. Jaarlijks trekken we met de misdienaars ook op kamp. Ik verwacht dat ook de bedevaart naar Assisi en Rome een leerrijke ervaring wordt. Die kans wil ik niet laten liggen.”<[node:field_streamers:0] br>Dat geldt ook voor Robin Ledoux (14), al vijf jaar misdienaar in de parochie Sint-Jozef Werkman in Tielt. „Tweewekelijks help ik mee tijdens de viering”, zegt de student aan het Handelsinstituut Regina Pacis in Tielt. „Dat doe ik nog altijd graag. Rome wordt een unieke belevenis. Ik zie vooral uit naar de ontmoeting met de paus en met andere gelovige jongeren.”
De bedevaart wordt begeleid door de interdiocesane werkgroep voor misdienaars en door bisschop Lode Aerts, maar ook lokale begeleiders zijn welkom. „Ik was meteen laaiend enthousiast toen ik de uitnodiging ontving”, vertelt Martine Devliegere, verantwoordelijk voor de werking in Tielt. „Ik kon gelukkig al enkelen van onze oudsten warm maken om deel te nemen. Ik ga zelf ook mee, omdat ik ervan overtuigd ben dat jongeren ter plaatse een vertrouwd aanspreekpunt nodig hebben en om het saamhorigheidsgevoel nog te versterken.”
„Die verbondenheid is inderdaad belangrijk”, beaamt zuster Anne-Marie Van Schoors, al jaren verantwoordelijk voor de misdienaars van de Kapucijnenkerk in Oostende. „Die komt er niet zomaar. Zelf hou ik het hele jaar door contact met de jongeren. Tijdens de examens en ter gelegenheid van hun verjaardag zend ik hen een wenskaart. Nieuwe misdienaars komen we op het spoor door huisbezoeken. Voor de nieuwkomers organiseren we jaarlijks een spelnamiddag zodat ze spelenderwijs de knepen van het misdienaar-zijn onder de knie krijgen en zich vlug thuis voelen in de groep. Het hele jaar door zijn er ontspannende activiteiten. Het is belangrijk dat jongeren vanuit de parochie waardering voelen voor wat ze doen en betrokkenheid bij waar ze mee bezig zijn.”
Op 3 februari, van 9 tot 12.30 uur, vindt in het Parochiaal Centrum Sint-Maarten in Kortrijk (Nedervijver 1.05) een bijeenkomst plaats voor begeleiders van misdienaars die mee op bedevaart gaan. Info bij IJD Brugge via 050 74 56 34 of hans.bogaert@ijd.be.