Metaalbedrijven en scholen vieren Sint-Elooi
In de technische en beroepsschool Don Bosco Hoboken, in het zuiden van Antwerpen, was het vandaag feest. Na vele jaren trouwe dienst werden de lascabines en overige installaties van de lasafdeling ontmanteld. Het schoolbestuur investeerde in een volledig nieuwe infrastructuur. ‘Wij kunnen onze leerlingen hiermee nog beter voorbereiden op de competenties en vaardigheden die de arbeidsmarkt van hen verlangt’, zegt directrice Kristien Van der Smissen. ‘Vorig jaar werd voor het eerst sinds de coronacrisis weer Sint-Elooi in Don Bosco Hoboken gevierd, dit jaar wordt de nieuwe lasafdeling op dit feest van de metaalbewerkers plechtig geopend. Kersvers vicepremier Paul Van Tigchelt zal dat doen door er een ketting door te slijpen.’
De salesiaanse scholen zijn niet de enige die Sint-Elooi vieren, vele scholen met metaalateliers doen dat.
Ook veel bedrijven in de metaalsector vieren traditiegetrouw Sint-Elooi. Zo doet het familiebedrijf Holvoet in Kortrijk-Heule dat sinds jaar en dag door alle personeelsleden voor de lunch samen te brengen. Een concurrerend bedrijf uit de streek vindt het jaarlijkse feest, naast een marktconform loon en degelijke interne opleiding, zelf het vermelden waard in een vacature bij een interimkantoor ...
(Lees verder onder de foto)
Wij weten een of ander over Sint-Eligius uit de levensbeschrijving die bisschop Ouden (Audoenus in het Latijn) van Rouen nauwelijks een decennium na zijn dood opstelde. Daarmee is het een van de meest authentieke getuigenissen van het Merovingische christelijk leven in de tweede helft van de zevende eeuw.
Daarin wordt verteld dat koning Chlotarius II van Neustrië op aanbeveling van muntmeester Abbo van Limoges ooit aan goudsmid Eligius vroeg om een nieuwe troon voor hem te maken, versierd met edelstenen. Toen zijn werk af was, gaf Eligius het overblijvende edelmetaal aan zijn opdrachtgever terug, want hem meteen een promotie aan de hofhouding opleverde.
Elooi was eerst ‘minister’ voor hij priester werd.
Na de dood van koning Dagobert I in 639 verlieten zowel Eligius als zijn vriend Audoenus de koninklijke hofhouding om priester te worden. En op 13 mei 640 volgde Eligius Sint-Acharius op als bisschop van Noyon-Doornik, terwijl Audoenus een jaar later bisschop werd in Rouen.
Elooi werd meteen na zijn dood op 1 december 660 een zeer populaire heilige.
Er zijn tal van mirakelverhalen over hem bekend die in de hagiografie van Sint-Ouen niet eens voorkomen. Van oudsher werd Elooi de patroonheilige van de hoef- en goud- en zilversmeden, van de muntmeester en -verzamelaars, van de sloten- en horlogemakers, de wagenmakers en koetsiers, en zelf van de elektriciens, garagehouders en informatici.
Op 1 december wordt de ‘koude Elooi’ gevierd, op 24 juni – datum van de ‘translatie’ van zijn relieken – de ‘warme Elooi’.