Mgr. Paglia: ‘Mensen in de periferie zijn grootste slachtoffer’
De Russische invasie in Oekraïne verdringt ander nieuws naar de achtergrond en het lijkt wel alsof plots de coronapandemie ophield te bestaan. Nochtans woedt de coronastorm verder, in sommige landen zoals Thailand zelfs in alle hevigheid. Aartsbisschop Vincenzo Paglia (°1945), voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, dringt erop aan niet te talmen in het verder vaccineren van de hele wereldbevolking.
Levensstijl
Op een paar fundamentalisten na ziet vandaag niemand nog een pandemie als straf van God voor het zondige gedrag van de mensheid, steekt Vincenzo Paglia van wal, wanneer Tertio hem ontmoet in de Pauselijke Academie voor het Leven in Rome. Bij hiv dook bij sommige christenen de visie wel nog op dat God promiscue gedrag strafte. Bij Covid-19 is zo’n kijk nagenoeg verdwenen en maar goed ook. Zoals paus Franciscus aangaf in zijn buitengewone Urbi et Orbi van 27 maart 2020, is de pandemie niet de tijd van Gods oordeel over de mens, maar veeleer het moment dat wij moeten oordelen over onze levensstijl. Hoe verhouden wij ons tot onze medemensen en tot het milieu? Droegen onze gewoontes niet bij aan het ontstaan en de verspreiding van corona? Alles is met alles verbonden, ten goede en ten kwade. De pandemie is een oproep tot reflectie over onze manier van leven, over ons samenleven op deze planeet en over hoe we omgaan met de schepping.
Covid-19 is geen straf, maar een oproep tot persoonlijke en collectieve bekering met het oog op een betere wereld.
Parallelle pandemie
Mgr. Paglia stelt vast dat ook in de pandemie de zwaksten en de mensen in de periferie het grootste slachtoffer zijn. Tijdens de eerste golf betaalden de senioren de hoogste prijs. Mensen met een beperking werden vaak helemaal vergeten en zijn tot op vandaag enorm benadeeld. Dan zijn er de kinderen en de jongeren. Wereldwijd konden velen niet langer naar school gaan. Afstandsonderwijs bood soms tijdelijk soelaas, maar het was niet ideaal en niet alle gezinnen beschikten over de nodige digitale middelen, al dient gezegd dat er gigantische hulp is geboden om thuisonderwijs mogelijk te maken. Maar wegblijven van school houdt gevaren in, zeker voor jongeren met problematische thuissituaties – ik vermeld de toename van huiselijk geweld – en meer in het algemeen voor het mentale welzijn. De psychische gevolgen van het sociale isolement bij jong en oud moeten wellicht nog volop zichtbaar worden. De Academie spreekt in dat verband over een ‘parallelle pandemie’.
Laten we de geestelijke impact niet onderschatten en nagaan hoe we zorg kunnen dragen voor elkaar.
Tot slot zijn er de armen en de daklozen. De ongelijke toegang tot gezondheidszorg blijft een blaam voor de mensheid. Denkt u niet dat we dringend een ander samenlevings- en ontwikkelingsmodel nodig hebben? De Kerk verzet zich tegen de wegwerpcultuur die zovelen tot slachtoffers maakt. Ze verdedigt het algemeen belang en blijft een boodschap van hoop uitdragen: redding is mogelijk, broederlijkheid kan.
Vaccinatie
De paus en het Vaticaan steunden meteen de vaccinatiecampagnes en maakten geen bezwaren tegen de ontwikkelde vaccins. Je laten vaccineren is volgens ons een daad van naastenliefde en van verantwoordelijkheid jegens je medemensen. Andermaal moet ik zeggen dat we niet vooruit geraken met een dictatuur van het ‘ik’; mijn vrijheid, blijheid. Bevrijding komt er pas als we rekening houden met elkaar en verantwoordelijkheid opnemen voor onze naasten. Relaties bevrijden ons, individualisme en egoïsme houden ons gevangen. Daarom spreekt de Kerk zich ondubbelzinnig uit ten gunste van de vaccinaties. Wie zich in naam van de vrijheid ertegen verzet, heeft ongelijk. Sommigen zijn door de welvarendheid blijkbaar de angst voor infectieziektes vergeten. De medische geschiedenis heeft aangetoond hoe cruciaal vaccinaties zijn in de strijd tegen mazelen, pokken, tetanus, polio … De Covidvaccins verminderen de kans op besmetting en doen het aantal hospitalisaties en sterfgevallen enorm dalen. Ze maken dat het gezondheidssysteem niet crasht en dat het sociale leven opnieuw mogelijk wordt, vindt mgr. Paglia.
Vaccins zijn geen wondermiddel, maar ze zijn cruciaal om de pandemie te bestrijden. Aartsbisschop Paglia.