Miljoenen christenen in actie voor klimaat: de daad bij het woord
Het is paus Franciscus menens met zijn oproep tot een integrale ecologische bekering. Die deed hij in de encycliek Laudato Si’, een tekst die niet alleen spiritueel bijzonder rijk is, maar die ook de sociale leer van de Kerk een sterke update geeft. En die niet bij mooie woorden mag blijven. Wereldwijd ontstonden nieuwe actiegroepen. Ook het Vaticaan zelf startte platformen om ideeën uit te wisselen en krachten te bundelen, zoals de Global Catholic Climate Movement (GCCM).
Vijf jaar na de publicatie, in mei laatst, kondigde paus Franciscus een jubileumjaar af, om al die inzet nog een duw te geven.
Samen kunnen een verschil maken in de strijd tegen de klimaatverandering.
Om te beginnen moet we doen wat we kunnen om onze eigen voetafdruk te verkleinen, niet alleen als individu of gezin, maar vooral ook als parochie, school, zorginstelling of jeugdgroep, want daar is de impact nog zoveel groter. Aan het woord is Karel Malfliet, coördinator van Ecokerk, dat precies als opdracht heeft om de brede kerkgemeenschap daarbij te helpen.
Laudato Tree
Met een goed bekkende woordspeling staat het initiatief Laudato Tree voor een indrukwekkende actie met als doel 7 miljoen bomen te planten in Afrika. Het Ierse project is een bijdrage aan het Afrikaanse initiatief Grote Groene Muur. Dat ging in 2007 van start met als doel tegen 2030 8.000 km bomen te planten over de hele breedte van Afrika en wel in de Sahel.
De bomenmuur roept de verwoestijning een hart toe en daarmee ook de uitzichtloosheid van de plaatselijke bevolking. De Ierse bijdrage is inmiddels goed voor ruim 22.000 bomen. Dankzij de steun van internationale organisaties zoals de VN wordt de Grote Groene Muur het grootste ecologische wonder van de Aarde, 3 keer groter dan het Groot Barrièrerif.
Tekst gaat verder onder de video.
Coronacrisis en Scheppingsperiode in Vlaanderen
Ook in Vlaanderen voeren christenen actie voor het klimaat, in het bijzonder in de komende Scheppingsperiode (1 september tot 4 oktober). Karel Malfliet van Ecokerk: De wereldwijde coronacrisis veroorzaakt ook een economische crisis, met nieuwe armoede. Die voegt zich bij de biodiversiteitscrisis en de klimaatcrisis. Al deze crisissen treffen allereerst wie arm en kwetsbaar is. De oproep tot een dringende ecologische bekering is dus actueler dan ooit. Ze daagt iedereen uit om te kiezen voor integrale ecologie: armoede bestrijden, uitgestotenen hun waardigheid teruggeven en tegelijk voor de natuur zorgen. Dit is het moment voor onze overheden om de juiste keuzes te maken.
Niet het verleden herstellen, maar de toekomst vormgeven.
Als zichtbaar teken in de Scheppingsperiode en het Laudato Si’-jaar houdt Ecokerk een boomplantactie. Parochies, groepen, scholen en zorginstellingen worden opgeroepen een Laudato Si’-boom te planten - liefst in voortuinen of op pleinen - met bijbehorend bordje (zie foto).
- Ontdek alles over de boomplantactie van Ecokerk op LaudatoSi.be. Wil je groep of instelling een klimaatplan opstarten? Daarover vind je alle info op Klimaatplan.be. En op Klimaatplan.nu vind je de campagnetekst van Ecokerk voor de Scheppingsperiode 2020 en de vertaling van een internationaal gebed van Season of Creation.
- Ontdek hoe je Laudato Tree kan steunen en plant een boom in de woestijn.