Minder vlees in de vasten: 3 veggie recepten uit kloosters
Religieuzen waren zich altijd al bewust van hun ecologische voetafdruk. In heel wat kloosters is het al eeuwenlang de gewoonte om geen of weinig vlees te eten. Zeker in vastenperiodes werd vlees gederfd. Niet alleen om ecologische redenen overigens, maar ook uit solidariteit met wie zich geen vlees kon permitteren. En om zich te oefenen in soberheid en honger naar het hemels voedsel.
#1 Sperziebonencurry met aardappelen ~ clarissen Megen
Zuster Emmanuel, claris in Megen, volgde een vegetarische kookopleiding. Daar leerde niet zozeer vleesvervangend koken, maar zó dat je het vlees niet mist en niet nodig hebt. Haar bereidingen bevatten alle nodige voedingsstoffen, creatief verwerkt in een lekkere maaltijd. Zuster Emmanuel geeft nu zelf kookworkshops, waarin ze de inspiratie uit de kloosterkeuken naar hartelust deelt. De zusters lanceerden zelfs een speciale website waarop ze hun recepten delen: 'De Vegetarische Zuster'.
Ingrediënten voor 4 personen
- 900 gram sperziebonen
- 1 ui
- olijfolie
- 2 el milde currypasta
- 400 ml kokosmelk
- 200 gram ananas
- 80 gram cashewnoten
- 2 el amandelschaafsel
- zout en peper
Bereiding
- Was en dop de sperziebonen en kook ze met wat zout beetgaar.
- Pel en snipper de ui.
- Verhit een braadpan en doe er een scheutje olijfolie in.
- Fruit de ui in de olie.
- Voeg de currypasta toe en fruit die even mee.
- Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.
- Giet de sperziebonen af. Vang het kookvocht op voor in de soep.
- Snijd de ananas in stukjes
- Verhit een koekenpan en rooster daarin de cashewnoten. Pas op voor aanbranden!
- Voeg de ananas en de cashewnoten toe aan de curry.
- Breng het geheel aan de kook. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Verhit een koekenpan en rooster daarin licht het amandelschaafsel.
- Garneer de curry met het amandelschaafsel.
Tip • Serveer de sperziebonencurry met aardappeltjes uit de oven.
#2 Wortel met cashewnoten en quinoa ~ trappistinnen Klaarland
Zuster Tamar roert in de potten in de trappistinnenpriorij Klaarland in Bocholt. Wist je dat trappisten wereldwijd de gewoonte hebben om vegetarisch te eten? Uit zuster Tamars keuken ontvingen we volgend recept.
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 gr. wortelen
- 120 gr. cashewnoten
- een kleine ajuin (of een halve grote)
- een teentje knoflook
- een handvol rozijnen
- groentenbouillon in poeder (een blokje verkruimelen kan natuurlijk ook)
- bruine suiker naar smaak (zelf neem ik rietsuiker "Mascobado" van de wereldwinkel)
- beetje bakboter of olie
- 30 gr. quinoa per persoon (of naar ieders eetlust)
Bereiding
- Ui snipperen, wortelen schrapen en in blokjes van ongeveer 1 cm snijden
- Ui fruiten in boter/olie
- Wortelen toevoegen + een beetje water
- Cashewnoten toevoegen
- Groentenbouillonpoeder, geperste knoflook en bruine suiker toevoegen en verder laten garen
- Als de wortelen bijna gaar zijn, rozijnen toevoegen en verder laten garen.
- Ondertussen de quinoa in dubbel volume licht gezouten water laten droogkoken (of volgens de instructies op de verpakking).
Tip • Samen opdienen. Klaar!
#3 Zalmtartaar met avocadomousse en toast ~ karmelieten Brugge
De Brugse karmelieten staan niet zelf in de keuken, maar hebben met chef Peter een fijne kok in dienst. Onderstaand recept doet iedereen meteen watertanden. Vegetarisch op z’n zondags!
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 g verse zalm
- 4 avocado’s
- 2 limoenen
- verse dille
- 4 eetlepels mayonaise
- 4 sneden toastbrood
- peper en zout
Bereiding
- Snij de zalm in fijne, kleine blokjes.
- Voeg naar smaak peper en zout toe en het sap van 1 limoen.
- Hak de dille fijn en strooi wat over de zalm.
- Haal het vruchtvlees van de avocado uit de schil en verwijder de pit.
- Doe het vruchtvlees in een cutter samen met peper en zout en het sap van een halve limoen.
- Cutter dit tot je een gladde massa hebt.
- Voeg bij de mayonaise het sap van de resterende limoen en de rest van de gehakte dille.
Tip • Dresseer op een bord in een vorm te beginnen met de avocadomousse. Leg er dan de zalmtartaar op. Versier rondom met wat dillevinaigrette (de mayonaisesaus) en leg er een sneetje toastbrood bij. Ontdek nog 2 andere recepten van Peter.
#4 Bonen uit Solesmes ~ benedictijnen Sint-Adelbert in Egmond
Ook in de benedictijnse Sint-Adelbertabdij in Egmond wordt in de vasten af en toe vegetarisch gekookt, en lekker. Onderstaand recept werd ons toegestuurd door broeder Columba.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gr gedroogde bonen
- 2 blaadjes laurier
- 2 uien gesnipperd
- 2 eetlepels olie
- 1 kleine prei (in fijne ringen)
- 1 eetlepel Franse mosterd
- 1 groentebouillon blokje
- 3 teentjes knoflook (geperst)
Bereiding
- Week de bonen een nacht in ruim water
- Doe de bonen met water in een grote pan en kook de bonen tot ze gaar zijn.
- Giet de bonen af maar bewaar het kookvocht.
- Fruit in een ruime pan, in de olie de uien, prei en knoflook tot alles glazig ziet.
- Doe de mosterd en de laurier bij het uienmengsel en roer dit goed door.
- Voeg nu zoveel kookvocht toe dat de bonen onderstaan.
- Breng alles aan de kook en laat het 5 tot tien min sudderen.
Tip • Serveer deze schotel met boerenbrood of zuurdesembrood.