Moet Kerk zich meer mengen in maatschappelijk debat? En hoe dan?
In de rubriek Te Gast stelt Kerk & Leven deze week de vraag: moet de Kerk zich nadrukkelijker mengen in het maatschappelijke debat? Aan opiniemaker Mark Van De Voorde om daarop te antwoorden. En dat antwoord is klaar en duidelijk: Ja, het is zelfs haar verdomde plicht.
Er zijn wel wat gevoelige snaren te bedenken waarom de Kerk niet zou spreken, maar ze klinken allemaal vals, steekt Van De Voorde van wal. Zo kan de scheiding tussen Kerk en staat geen reden zijn om religie te weren als inspiratiebron voor velen. Hij verwijst naar de atheïstische filosoof Jürgen Habermas, die het christendom, en niets anders, het ultieme fundament van de vrijheid, het geweten, de mensenrechten en de democratie noemde, het referentiepunt van de westerse beschaving.
Van De Voorde vindt dat de Kerk zich niet moet uitspreken omwille van zichzelf en ook niet enkel voor de overtuiging van haar leden, maar voor het welvaren van de hele samenleving én voor het behoud van onze beschaving.
Daarbij gedraagt ze zich best als een middenveldorganisatie, vindt de oud-hoofdredacteur van Kerk & Leven. Dat betekent:
- de maatschappelijke vraagstukken doorpraten met de eigen gemeenschap
- de dialoog aangaan met andere groepen
Hoe doe jij het?
De vraag die Mark Van De Voorde voor een deel onbeantwoord laat, is hoe de Kerk die dialoog het best aangaat. Als met de Kerk de hele geloofsgemeenschap bedoeld wordt, op welke toon kunnen we dan best deelnemen aan het debat? Hoe uit jij je mening, op sociale media bijvoorbeeld? Vertel het in 1 reactieveld hieronder.