Monniken van abdij Keizersberg maken plaats voor zusters
Prior Dirk Hanssens legt uit hoe de vork in de steel zit: In Leuven studeren heel wat vrouwelijke religieuzen uit ontwikkelingslanden. Ze hebben het moeilijk om degelijke huisvesting te vinden én om ergens op religieus vlak thuis te komen. Aan beide behoeften komt het project Scolastica tegemoet.
Concreet gaat het om een woonunit van 14 studentenkamers, spiksplinternieuw en met alle nodige voorzieningen van keukentoestellen tot sanitair, linnenkamer en zithoek. De zusters zullen ook hun eigen kapel hebben, al zijn ze altijd welkom in het getijdengebed van de broeders. Kostprijs? Slechts 300 euro per maand. Dat is mogelijk dankzij de steun van een 12-tal religieuze ordes en congregaties, de Belgische kerk en sympathisanten.
Kerk en missie horen onlosmakelijk bij elkaar. We beschouwen het elk vanuit onze eigen insteek als een deel van onze missie, zegt Hanssens.
Zusters die hier in een goede omkadering studeren, zijn nadien immers sterke krachten voor de Kerk in hun land.
Boeiende kruisbestuiving
Behalve zusters kunnen ook leken-studentes terecht in Scolastica, zij het enkel met een sterk christelijk-praktiserend profiel. Die groep mag ook nooit groter worden dan de groep kloosterzusters. De zusters kunnen deel uitmaken van het liturgische leven in de abdij, maar vormen ook een aparte gemeenschap – Scolastica genaamd – waarin ze thuis zijn.
In het kader van het renovatie- en restauratieproject Keizersberg 2.0 werd eerder een co-working-place van drie creatieve jongelui in de abdij ondergebracht, Labora genaamd.
Daarnaast is er ook nog een mannelijke studentengemeenschap, MonteCasino, met 10 kamers. De monniken hebben een sterke band met de KU Leuven en de faculteit theologie in het bijzonder. Niet alleen ligt die op wandelafstand, broeder Thomas Quartier is er ook professor. De studenten en studentes van Abdij Keizersberg worden ook op studievlak gecoacht en gemotiveerd.
De kruisbestuiving op de Leuvense Keizersberg wordt almaar boeiender.
Voor de bekostiging van al dat moois werd een fundraisingsplatform aangemaakt. Vind je het een mooi project en wil je je steentje bijdragen, dan kan je een bureaustoel, matras of boekenkast sponsoren. Hanssens hoopt dat de nieuwe woonunit goed bevolkt is tegen de start van het nieuwe academiejaar. Meer info? Mail naar Abdij Keizersberg.