Monniken en wijn (slot): de wijn van Hildegard von Bingen
In 2008 baarde een sensationele vondst opzien in de wijnwereld. Op de Disibodenberg, in het Duitse Odernheim, werden vijf stokken van de Weißer Orleans ontdekt, een uitgestorven druivenras. Volgens deskundigen ging het om de oudste druivenstokken van Duitsland. De vijf verwilderde stokken van de Weißer Orleans overleefden aan de buitenkant van de muur om de wijngaard. Volgens documenten van Weingut von Racknitz, de huidige eigenaar van de wijngaard, stammen de stokken uit de periode tussen 1108 en 1559.
Tussen 1108 en 1559 bevond zich op deze plaats een benedictinessenklooster.
Het was in dit klooster op de Disibodenberg — de naam verwijst naar de heilige Disibod — dat in 1112 een meisje met de naam Hildegard intrad. Ze zou er bijna 40 jaar blijven en later als Hildegard von Bingen opzien baren met haar geschriften over visioenen, natuur en muziek — en nog veel meer. Werkte de jonge Hildegard von Bingen mee aan de productie van wijn op het domein? Het is zeer aannemelijk.
(Lees verder onder de foto)
In 1148 stichtte Hildegard samen met een twintigtal zuster haar eigen klooster op de Rupertsberg in Bingen. Ook daar was ze door wijngaarden omgeven. Nog altijd draait de wijnbouw er op volle toeren en verwijzen verschillende wijnen naar Hildegard von Bingen en/of de Rupertsberg. Het klooster zelf werd door de Zweden verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog. Ook de ruïne daarvan verdween toen halverwege de 19de eeuw een spoorlijn werd aangelegd.
Hildegard von Bingen was alleszins overtuigd van de heilzame werking van een glas wijn. In één van haar geschriften over het gebruik van kruiden staat:
Der Weinstock hat feurige Wärme,
und jenes Feuer ist so stark,
dass es seinem Saft einen Geschmack verleiht,
der verschieden ist von dem anderer Kräuter.
Der Wein macht das Blut des Trinkers gut und gesund.
In verschillende medicinale recepten moeten kruiden worden gekookt in wijn:
- wijn gekookt met anijszaden en gedroogde andoorn tegen hoesten
- wijn gekookt met salie tegen een slechte adem
- wijn gekookt met peterselie, appelazijn en honing tegen pijn in hart en milt.