Nadia Nsayi: ‘Alleen dialoog kan geweld in Congo nog tegenhouden’
De Vlaamse vredesweek richt van 21 september – wereldvrededag – tot 2 oktober – dag van de geweldloosheid – de schijnwerpers op Congo. Tien jaar na de eerste democratische verkiezingen staat de vrede er onder druk omdat het regime nieuwe verkiezingen uitstelt zodat president Joseph Kabila de macht behoudt. In een uitgebreid interview met Tertio-redacteur Emmanuel Van Lierde vreest Nadia Nsayi, Centraal-Afrika-expert van Pax Christi en Broederlijk Delen, dat politieke impasse in Congo ontspoort. Ze hoopt dat de nationale dialoog alsnog soelaas brengt. Anders dreigt er (opnieuw) geweld uit te breken.
Rol van de katholieke Kerk
De katholieke kerk is een van de weinigen die in de gepolariseerde context een constructieve houding aanneemt. Ze ijvert om de grondwet te doen respecteren en verkiezingen te houden.
De bisschoppen gaan met iedereen in gesprek en pleiten ervoor dat de nationale dialoog inclusief is, dat allen erbij worden betrokken, in het belang van de toekomst van het land.
Ze vermijden in het ene of het andere kamp te belanden, voor of tegen Kabila. Ze beseffen dat het niet lukt op korte termijn verkiezingen te houden en streven daarom naar een compromis om de vrede en de stabiliteit in het land te bewaren. Daarom zetten de bisschoppen in op de dialoog, verduidelijkt Nadia Nsayi.
Hopeloosheid
Toch stel ik vast dat in de publieke ruimte de katholieke kerk minder kritiek uit op de politiek. Vroeger hield kardinaal Laurent Monsengwo zich niet in het regime de les te lezen en ook na de verkiezingen van 2011 hekelde hij de fraude en de manipulatie van de uitslag. Misschien wat minder profetisch blijft de kerk evenwel haar sociale rol vervullen. Scholen en gezondheidszorg die nog kwaliteit hebben, behoren tot de katholieke kerk.
En achter de schermen doen de bisschoppen wat ze kunnen om de democratie te consolideren en de vrede te bewaren.
Sta me toe er nog aan toe te voegen dat de katholieke kerk steeds meer concurrentie heeft van de pinksterkerken en allerlei protestantse groeperingen. Die zijn meestal het regime genegen en dragen niet constructief bij aan het politieke gebeuren, maar ze weten wel beter in te spelen op de hopeloosheid van de mensen. Dat zou de katholieke kerk toch aan het denken moeten zetten, hoe ze de frustraties van de mensen kan omzetten in positieve energie, vindt Nsayi.
Vlaamse Vredesweek
De Vlaamse vredesweek steunt de geweldloze strijd van de Congolese burgeractivisten en hun roep om verandering, legt Nadia Nsayi uit. Je ziet vooral bij de jongeren de wil om hun lot in eigen handen te nemen en te bouwen aan een meer rechtvaardige toekomst.
Ondanks de oorlog in Oost-Congo hebben de mensen het verlangen naar vrede niet begraven en blijven ze opkomen voor een beter leven.
Ondanks de zwakke staat is er een sterke Congolese identiteit. Met die mensen van goede wil moeten we ons solidair tonen en erover waken dat de huidige impasse niet tot nieuw geweld leidt. Die jonge activisten vragen geen geld, maar bemoediging.