Negatief doen over ondernemers? Niet als je dit leest
Neem nu Zilipa Nyirabyago. Als meisje ontvluchtte ze de genocide in Rwanda. Ze studeerde in België en startte een champignonkwekerij op basis van afval van koffieteelt. Dankzij haar bedrijf zijn de lokale boeren niet langer afhankelijk van 1 oogstseizoen per jaar. Zilipa won de eerste editie van de prijs voor Duurzame Technologie voor Afrika (SusTech4Africa), opgezet door Ondernemers voor Ondernemers (OVO) op vraag van mensen uit de Afrikaanse diaspora in België. Dankzij die steun kan ze haar pilootproject nu echt lanceren.
Luc Bonte:Dergelijke initiatieven een duwtje in de rug kunnen geven, is enorm deugddoend voor alle betrokken partijen. Het enthousiasme van studenten die met onze werking in aanraking komen, is erg hoopgevend.
Zelf leerde Bonte OVO kennen toen hij directeur werd bij Sidmar (later ArcelorMittal). Zijn voorgangers bleken mee aan de basis te liggen van de organisatie. Wat een ontdekking! Bescheidenheid siert, maar deze aanpak verdiende ruimere bekendheid, vond ik. Ik ben geboren in Congo en groot geworden in een geest van engagement in de jaren ‘60.
Onze generatie ging de wereld veranderen. Ik ben altijd blijven geloven in het juiste doen waar je kunt.
In 2007 maakte hij een eerste inspiratiereis met de organisatie. De ontwikkelingswerker in hem zag kansen. In 2008 werd hij voorzitter van OVO. Samen met twee voltijdse krachten en talrijke vrijwilligers met ronkende namen in de bedrijfswereld bouwde hij de organisatie sterk uit. Bonte maakte verder promotie bij de staalreus en werd president van Zuid-Afrika en daarna hoofd van Operational Excellence worldwide met zetel in Luxemburg. Van daaruit reisde hij de wereld rond. Intussen was hij ook voorzitter van OVO.
Begin 2013 laste Bonte een sabbatical in. Uiteindelijk besloot hij eind 2013 al zijn energie te besteden aan OVO.
Is de steun aan duurzaam ondernemerschap in het Zuiden beter dan traditionele ontwikkelingshulp?
Luc Bonte • Ze zijn niet tegengesteld aan elkaar, veeleer complementair. En ze groeien naar elkaar toe. Heel wat ngo’s helpen boeren en andere ondernemers om sterker te staan. OVO steunt een aantal van dergelijke projecten.
Daarnaast hebben we B2B-projecten (business to business), vaak rond technologie. OVO screent de projecten op basis van leefbaarheid en groeipotentieel, betrouwbaarheid en competenties van de initiatiefnemer en op de correcte toewijzing van de geproduceerde meerwaarde.
Ons nieuwste initiatief is een rollend fonds bij de Koning Boudewijn Stichting, het OVO Acceleration Fund, dat leningen verstrekt aan kleine ondernemers in het Zuiden. Net zoals de kmo’s in België zijn zij de basis van economische ontwikkeling.
Hoe zien jullie duurzaam ondernemerschap?
Onze visie is samen te vatten als mondiaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. We willen naar een privésector die zich verantwoordelijk weet voor de hele wereldgemeenschap waarin hij opereert. Naar ondernemers die investeren beschouwen als een engagement voor de hele samenleving. En naar een overheid die, ook vanuit een wereldwijde visie, deze manier van ondernemen beleidsmatig en concreet ondersteunt.
We willen weg van het idee dat groei van het bnp de geschikte en enige mogelijke weergave is van menselijke ontwikkeling.
We zijn ervan overtuigd dat er vernieuwing nodig is in de ontwikkelingshulp. Daarom startte OVO een labo voor nieuwe ideeën. Tweejaarlijks houden we een congres over een actueel thema. Zo speelden we in op het actuele migratievraagstuk en het belang van lokaal ondernemerschap.
Is ontwikkelingshulp het antwoord op de grote migratiegolven van vandaag?
Op termijn wel, maar niet onmiddellijk, zo blijkt. In eerste instantie zal sociaaleconomische vooruitgang in het Zuiden wellicht nog meer migratie bewerken, omdat meer mensen de oversteek kunnen betalen. Maar dat mag geen reden zijn om niet te investeren in ontwikkeling.
Onze enige drijfveer om te werken aan een beter leven voor mensen in het Zuiden, is en moet zijn: solidariteit.
Zet het ontbreken van een rechtsstaat niet alle inspanningen op de helling?
Een corrupte, slecht werkende staat zal altijd leiden tot een economie van woekeraars, uitbuiters en informele arbeid. Van zijn kant kan de privésector de rechtsstaat ondermijnen door lobbying, omkoperij of het omzeilen van regulering. Allemaal met armoede tot gevolg.
Wij denken daarom goed na over de keuze van partnerlanden. We volgen de projecten die we steunen goed op en investeren in relaties met bedrijfsleiders en beleidsmakers.
We geloven vooral in kleinschalige projecten, die onder de radar van regimes blijven.
Maar ondernemen is altijd voor een stuk ook risico nemen. Het is zaak die risico’s te beperken en om te vormen.