‘Is dat niet te veel gestoef?’
Familie schrijft boek over Congomissie van missionaris Karlos De Maegd
In april 2013 keert Karlos De Maegd ijlings terug uit Congo. De montfortaanse missionaris uit Leuven is ziek en wordt met verlammingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Daar stellen artsen het syndroom van Guillain-Barré vast, een aandoening van het zenuwstelsel. Vandaag gaat het relatief goed met hem en verblijft hij in de montfortaanse gemeenschap in Leuven. Zijn kamer is helemaal ingericht in de sfeer van Congo, maar het land zag de intussen 72-jarige broeder Karlos nooit meer terug. Die dag in april 2013 werd voor hem een plots afscheid voor altijd. Een afscheid van zijn geliefde Congo, na meer dan veertig jaar leven, werken en bidden. Zijn missiewerk leeft er voort in de vele verwezenlijkingen in het bisdom Isangi, een gebied tweemaal zo groot als België. En sinds deze week zijn ook de bijbehorende verhalen en belevenissen gebundeld in een boek: Het avontuurlijke leven van de montfortaanse missionaris Karlos De Maegd. Auteurs: zus Bea en schoonbroer Jef Aerts, die het boek uitgeven in eigen beheer. „Een avontuur van een avontuur,” lachen ze, „maar beslist een grote steun in Karlos’ Afrikaanse rouwproces.”
Jef Aerts en Bea De Maegd zitten aan tafel van hun woonkamer in Kaggevinne. Je voelt de adrenaline stromen, want straks vertrekken de laatste documenten naar de drukker. „Eindelijk, na twee jaar van gesprekken, opzoekingen en het bekijken van honderden foto’s. We zijn er trots op. Weet je, mijn broer keerde om de drie jaar terug uit Congo. Telkens hij op bezoek was, hoorden we tal van verhalen. Hij maakte heuse avonturen mee. Onze kinderen moedigden ons aan om er een boek over te schrijven, want anders zouden die verhalen verloren gaan.”
De publicatie [node:field_streamers:0] leest als een meeslepend avonturenboek. Oud-kolonialen zullen veel herkennen. Vierhonderd foto’s en landkaarten visualiseren de straffe, soms grappige verhalen. Zoals hoe de gewezen Chiroleider uit de parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares in Leuven drie jaar lang in Congo werkte als ontwikkelingshelper en er huizen, kerken en scholen optrok. Of hoe hij er zich bekommerde om zieken en melaatsen. In 1974 voelde Karlos De Maegd zich echter geroepen als montfortaan. Twee jaar later legde hij zijn plechtige geloften af in Banneux. In de daaropvolgende queeste trok hij als montfortaanse missionaris naar de missiepost Isangi.
„Hij richtte er een technische school en een internaat op, bouwde een noviciaat van montfortaanse zusters en een reeks kerken en ja, zelfs een radiostudio”, zegt Jef Aerts. „Zijn grootste project was echter de bouw van het kleinseminarie in Yanguba met een oppervlakte van tweehonderd hectare, midden in de brousse. De bouw duurde maar liefst zeventien jaar. De manier waarop dat gebeurde is het mooiste verhaal, maar ook het meest dramatische.”
„In oktober 1998 keek Karlos’ immers de dood in de ogen”, vult zijn zus aan. „Hij werd opgepakt door rebellen op verdenking van spionage. Ze mishandelden hem en reden met hem naar de Congostroom. Hij vreesde het ergste en bad tot de heilige Montfort: ‘Nu is het aan u.’ Dat heeft hem geholpen. Aan de rivier stond een commandant die hij toevallig kende. Die liet hem vrij.”
„Mijn broer is een idealist, een doener, een organisator en motivator. Zijn geloof is sterk. Door dit boek leerde ik mijn broer nog beter kennen. Mijn bewondering voor hem is enkel maar gegroeid. Hoe hij reageert? ‘Is dat niet allemaal te veel gestoef?’”
Bea De Maegd & Jef Aerts, Het avontuurlijke leven van de montfortaanse missionaris Karlos De Maegd, eigen beheer, Kaggevinne, 2018, 172 blz., 25 euro, kunt u bestellen via 013 31 29 51.