Onze 5 tv-tips voor de komende dagen (vanaf 29/2)
Kinderen van de oorlog
DOCU • Een team van Belgische architecten trekt naar Noord-Irak om er een centrum voor traumatherapie te bouwen met duurzame tenten. Nomaden Lotte Knaepen en Lisa Matthys gaan mee. Ze willen kennismaken met de kinderen die er later terecht zullen kunnen. Die hebben veel gezien en meegemaakt, maar Lotte en Lisa willen vooral focussen op hun creativiteit, moed en veerkracht.
• Vranckx: kleine overlevers, zaterdag 29 februari 2020, 20.10u-20.35u, Canvas
Eucharistieviering vanuit Dendermonde
H. MIS • De eucharistieviering van de eerste zondag in de veertigdagentijd komt vanuit de decanale kerk Onze-Lieve-Vrouw in Dendermonde. Het thema van de viering is ‘samen in de woestijn’. Voorganger is pastoor Jo Mattheys. Concelebrant is Walter Vandermeulen en diaken Patrick De Vos. Het ‘Koor van de Kerk in Dendermonde’ staat onder leiding van Simone Van den Broeck. Op orgel speelt Lorenz Meulebroek.
• Eucharistieviering, zondag 1 maart 2020, 10.00u-11.00u, een
De geheimen van het Lam Gods
DOCU • Ook het centrale paneel met De Aanbidding van het Lam Gods blijkt zwaar overschilderd te zijn, tot het iconische lam toe. Waarom werd het lam overschilderd? Wat moet er met de duif gebeuren die niet van Van Eyck zou zijn? Welke gebouwen zijn er tevoorschijn gekomen waarvan niemand vermoedde dat ze onder de overschilderingen zaten? Wat is er gebeurd met de rechterborst van Maria? En heeft Van Eyck de skyline van Gent geschilderd of een imaginaire stad? Marie-Christine Lalleman, voormalig stadsarcheologe, gidst ons door het Gent van de Van Eycks.
• Geheimen van het Lam Gods, zondag 1 maart 2020, 20.55u-21.25u, Canvas
Minder regeltjes?
DOCU • Bureaucratie drijft mensen tot grote wanhoop, zelfs bestuurders voelen zich machteloos. Zijn zij nog in staat Kafka's veelkoppige monster te beteugelen? Sleutelfiguren uit eerdere afleveringen gaan in gesprek met Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Moeten ambtenaren minder naar regels en meer naar mensen kijken om problemen op te lossen, ook als ze daarvoor overtredingen door de vingers moeten zien? Leidt dat niet tot willekeur? En als incidenten een patroon vertonen, moet het systeem dan niet veranderen?
• De publieke tribune, zondag 1 maart 2020, 23.00u-23.50u, NPO2
Tieners op de boerderij
DOCU • Koen, Sven, Daan en Jeanine wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen en dromen ervan om later boer te worden, net als hun vaders en grootvaders. Er wordt gezaaid en geoogst, er worden dieren geboren en naar de slacht gebracht, jaargetijden komen en gaan. De kinderen zijn dagelijks deel van de onafwendbare kringloop van leven en dood op de boerderij, maar ze hebben ook hun eigen verlangens, mijmeringen en verdriet. Bij de aanblik van de lege stal vraagt Koen aan God of zijn biggen, nadat ze geslacht zijn, in de hemel mogen wonen. Hij hoopt dat wanneer hij oud is en zelf in de hemel komt, dat hij herenigd zal worden met al zijn dieren. De vier tieners zijn nog kind, maar tegelijkertijd doordrongen van de zorgen, regels en uitdagingen die bij het runnen van een boerenbedrijf komen kijken. Dat maakt een toekomst als boer er niet vanzelfsprekender op.
• Ceres, woensdag 4 maart 2020, 23.15u-0.20u, NPO2