Open Monumentendag: deze activiteiten mag je niet missen
1. Restaureer een begraafplaats in Ieper
In en rond Ieper ligt de ene militaire begraafplaats tegen de andere. Hoe komt het dat die er zo perfect bijliggen? Met kaarsrechte boorden, identieke stenen, een prachtig groen gazon. Neem zelf de beitel in de hand en probeer het eeuwenoude ambacht. meer info
- Adres: Hedge Row Trench Cemetery, Verbrandemolenstraat 1, 8900 Ieper
- Tijdstip: van 10.00u tot 18.00u
- Inschrijven: 057 35 27 91 of visitorcentre@cwgc.org of via de website
Andere begraafplaatsen op Open Monumentendag:
- Voel- en luisterrondleiding vol persoonlijke verhalen uit de geschiedenis van het Tyne Cot Cemetery in Passendale.
- Rondleiding langs de beschermde monumenten van Begraafpark Sint-Fredegandus in Deurne (Antwerpen).
- Vier gegidste wandelingen, toegankelijk voor bezoekers met een beperking (doventolk, rolstoeltoegankelijk) op het Hooge Crater Cemetery in Zillebeke (Ieper).
2. Beestjes zoeken in de Borromeuskerk
Duik in de sacristiekast, doorzoek de biechtstoel of speur achter het altaar naar insecten die niemand ziet. De Borromeuskerk in Antwerpen bestaat exact 400 jaar en is op Open Monumentendag het toneel voor een spannende speurtocht voor kinderen van alle leeftijden. meer info
- Adres: Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen
- Tijdstip: van 13 tot 17 uur.
3. Pelgrimstocht naar het verdwenen klooster in Tervuren
Zestien erfgoedhaltes vol muziek, schilderkunst en poëzie nemen je mee op een pelgrimstocht van 6,5 km naar het verdwenen Kapucijnenklooster. Een rondleiding op die site doet het klooster vervolgens herrijzen. meer info
- Adres: Vrijetijdscentrum Tervuren, Markt 7B,3080 Tervuren
- Tijdstip: rondleiding elke 20 minuten tussen 10.00u en 12.00u en tussen 14.00u en 17.00u
- Reserveren: reservaties.tervuren.be
Andere klooster- en abdijbezoeken op Open Monumentendag:
- Ontdek de voormalige kloostertuin van de Ursulinen van Tildonk die door vrijwilligers werd omgevormd tot een ecologisch paradijs.
- In Brugge was het Karmelklooster 200 jaar lang verboden terrein, maar nu zet de site haar deuren open. Bezoek deze oase van rust in de stad, met een indrukwekkende tuin van 5000 vierkante meter.
- De Sint-Godelieveabdij in Brugge kreeg een herbestemming als Tuin van Heden. Voor het eerst in 400 jaar kan je de verborgen parels en de rijke geschiedenis komen bekijken.
4. Werfbezoek aan de Predikherenkerk in Mechelen
Klim op de binnen- en/of buitenstellingen van de Predikherenkerk en beleef de restauratie van dichtbij. De gidsen vertellen je alles over het verloop van zo’n monumentaal project. Buiten krijg je een weids uitzicht over de omgeving en het klooster, binnen sta je oog in oog met de mooi versierde gewelven. meer info
- Adres: Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
- Tijdstip: elk halfuur van 10.00u tot 17.00u Duur: 50 minuten
- Reserveren: www.uitinmechelen.be
Meer tips voor kerkbezoeken op Open Monumentendag:
- Geleide wandeling in de romaans-neogotische Sint-Eligiuskerk van Snellegem (Jabbeke).
- Nog in Mechelen kan je de volledig gerestaureerde Begijnhofkerk bezoeken.
- De Sint-Pauluskerk met zijn architectuur uit de jaren ’60 is net dat tikkeltje anders. Geen hoge toren in het midden van een dorp, maar een bescheiden gebouw in een wijk in een bos in Malle.
5. De abdij prikkelt: een podcastbeleving met Dirk De Wachter
Op drie idyllische plekjes in de Abdij van Park in Heverlee gaat psychiater Dirk De Wachter in gesprek rond architectuur, zingeving en ecologie. Ga zitten en ontdek via een QR-code op het luistermeubel wat een abdij vandaag te bieden heeft. meer info
Adres: PARCUM, Abdij van Park 7, 3001 Heverlee (Leuven)
Nog meer virtueel plezier op Open Monumentendag:
- Hoe zag de abdij van Ename eruit in de middeleeuwen? Neem je smartphone of tablet mee op deze wandeling (met doventolk).
- Het Klein Kloosterke in Maaseik stelt op Open Monumentendag een virtuele tour voor. Die neemt je mee achter de schermen van de renovatie en de eeuwenoude geschiedenis.
- Ga op virtuele nachtwandeling door het Norbertijnenklooster van Ninove en beleef de sfeer van de paters dankzij polyfonie en Gregoriaanse muziek. De start is om 20.00u. j
6. Beiaardconcerten met een boodschap van inclusie in Leuven
Van een muzikale wereldreis tot klanken van sterke vrouwen: drie beiaardconcerten dompelen Leuven onder in een gratis muziekbad. meer info
Adressen en tijdstippen:
- 10.00u – 11.00u Wereldreis op muziek – Abdij van Park
- 12.00u – 13.00u Scouts- en kinderliedjes – Sint-Geertruikerk
- 14.00u – 15.00u Sterke vrouwen in klank – Groot Begijnhof
Meer muziek op Open Monumentendag?
- De organist van de Sint-Martinuskerk in Koekelare trekt in de namiddag alle registers open op het Bruggemanorgel. Om 17.00u sluit Peter Ledaine Open Monumentendag af met een slotconcert.
- In de kerk van Houtem (Vilvoorde) hoor je elk uur muziek vanop het unieke achttiende-eeuwse orgel van Guillaume Davidts en geven stadsgidsen uitleg over de kerk.
- Kinderen vanaf 7 jaar kunnen zelf een pijporgel bouwen terwijl hun ouders luisteren naar een concert in de Sint-Jan Baptistkerk van Stalhille (Jabbeke).
- Drie strijkers brengen je in vervoering met hun concert in de tuin van de pastorij van Schoten, die voor een keer opengesteld wordt voor publiek.
7. Ga op stap met een begijn in Leuven
Maak kennis met een soms wat ondeugend verhaal over het dagelijkse leven van begijnen in de zeventiende eeuw. Uit eerste hand, door een Leuvense begijn in het Groot Begijnhof van Leuven. meer info
- Adres: Groot Begijnhof Leuven, Schapenstraat, 3000 Leuven
- Tijdstip: van 10.00u tot 18.00u
- Reserveren: www.leuven.be/openmonumentendag
Blijf in beweging op Open Monumentendag:
- In Leuven kan je fietsen of wandelen in het spoor van aartsbisschop Oscar Romero.
- Langs begraafplaatsen, veldkapellen en monumenten uit de Eerste Wereldoorlog fiets je de monumentale “weg naar de hel” in Passendaele.
- Strek de benen langs het Kapelletjespad in Gingelom: een fiets- en wandelroute langs 40 kapellen in het zacht glooiende landschap.
- Stevige stapschoenen aanbevolen op deze wandelroute van wegkruis tot kerk in Remersdaal. Vertrek aan het infopunt om 10.30u en 14.30u voor 5 km door de prachtige Voerstreek.
8. Kunst in de K.E.R.K. in Middelkerke
Ontdek de indrukwekkende sculpturen van kunstenaar Nick Ervinck op de expo GNI-RI jul2021 Unnatural Selection. De eenvoudige kerk van Sint-Pieters-Kapelle als platform voor hedendaagse kunst. meer info
- Adres: Sint-Pieterskerk, Sint-Pietersstraat, 8433 Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke)
- Tijdstip: van 13.00u tot 17.00u
- Reserveren: tickets.middelkerke.be
Ontdek meer kunst op Open Monumentendag:
- Gedichten over zingeving in de klokkentoren van de Sint-Michielskerk en de kerk van De Bremstruik in Roeselare.
- Bezoek de Raveelkapel in Machelen (Zulte): een unieke, verborgen kunstschat waarin Roger Raveel het dagelijks leven en de bidplaats in elkaar laat overvloeien.
- In de tuin van Villa Emma in Gent ontdek je de planten vanop het majestueuze Lam Gods van Jan van Eyck en zie je met eigen ogen “het werk van God”.
9. Hemelsbreed religieus erfgoed in de moskee van Leuven
Open de interreligieuze dialoog tijdens een rondleiding of vrij bezoek aan de moskee Al-Fath in Leuven, een ontmoetingsplek voor jong en oud. meer info
- Adres: Moskee Al-Fath, Penitentienenstraat 33, 3000 Leuven
- Tijdstip: van 10.00u tot 18.00u
Laat je inspireren door andere religies op Open Monumentendag:
- Hoe kijkt een moslim naar Christus aan het kruis? Welk erfgoed hebben boeddhisten? Volg een dialoogrondleiding langs religieus erfgoed in Leuven.
- In Kalmthout staat de Synagoge in de kijker en leer je alles over het Joodse verleden van Heide tijdens een gegidste wandeling.
- Ontdek de boeiende geschiedenis en het erfgoed van de Oekraïens-orthodoxe geloofsgemeenschap in Genk.