
Paasboodschap Lode Aerts, bisschop van Brugge: ‘God blijft bij het lijden niet onbewogen’
De toekomst oogt vandaag onzeker… En omdat we als christenen in geen ivoren toren leven, worden ook wij door angst bedreigd. Zoveel lijkt ons te ontglippen: de positie van de kerk, de overdracht van het geloof, de opvoeding van jongeren, de integratie van migranten, de orde van de wereldpolitiek en zelfs de toekomst van de planeet. Het is waar: we delen niet enkel vreugde en hoop, maar ook het verdriet en de angst van onze tijd. Natuurlijk niet als onheilsprofeten, maar als leerlingen van Jezus, die ‘deelgenoot was in elke menselijke nood’.
Het geheim van Pasen
Als christenen kan de crisis ons attenter maken voor het hart van de blijde boodschap en voor de kern van het Joods-christelijk geloof: God blijft bij het lijden van de mens niet onbewogen. Hij ‘daalt af’ (Exodus 3,8) naar zijn volk in nood. Hij verlost hen uit het slavenhuis en voert hen door de Rietzee. Hij trekt mee door de woestijn in wolk en vuur. En in het beloofde land biedt Hij een nieuwe toekomst voor ieder die op Hem vertrouwt.
Als christenen kan de crisis ons attenter maken voor het hart van de blijde boodschap.
Dit wordt in Jezus nog concreter. De Heer maakt geen bocht om het lijden heen. Integendeel, Hij gaat er midden doorheen. Hij wordt een van ons en draagt ons kruis. Dat is het geheim van Pasen: God blijft op Golgota aanwezig met zijn liefde, die sterker is dan de dood. Wie zich daaraan toevertrouwt, krijgt zelfs in de moeilijkste omstandigheden echte hoop.
Het kale meisje
In zijn mooie, nieuw boek Het kale meisje in het donker. Een verhaal van rebelse hoop (Otheo, 2025) geeft Piet Raes ons daarvan een sprekend voorbeeld. Jane Marczewski (1990-2022) is een getalenteerde jonge vrouw die door kanker plots alles verliest: haar gezondheid, haar man, haar muzikale carrière en zelfs haar geloof. Maar door de onverwachte zorg van familie en vrienden ontdekt zij dat God toch niet afwezig was in haar diepste nood.
Jezus heeft onze dood op zich genomen en Hij wil ons meevoeren naar het volle leven.
Lees ook
In een van haar notities schrijft ze: ‘Mijn tranen zijn het enige gebed dat ik nog kan zeggen. Noem mij verbitterd als je dat wilt – dat is niet meer dan fair. Maar reken mij ook bij Gods vrienden. Want ik heb Hem gezien. Ik heb zijn levensadem gevoeld. Ik heb in zijn schaduw gerust. Ik heb liggen staren naar de boodschap die Hij op de vloer schreef: Ik ben ook verdrietig.’
Onder haar artiestennaam Nightbirde nam Jane deel aan de show America’s Got Talent met een eigen nummer, It’s OK. Ter kennismaking vraagt de jury: ‘Wat doe je zoal?’. Dan vertelt Jane over haar kanker, maar ze voegt er moedig aan toe: ‘I’m so much more than the bad things that happen to me’ (Ik ben zoveel meer dan de slechte dingen die me overkomen). Broos als ze is, zingt ze dan zo ontwapenend ‘It’s OK’, dat ze een staande ovatie én de ‘golden buzzer’ krijgt.
Deze jonge vrouw herinnert ons eraan waarom het evangelie een blijde boodschap is. Zelfs de dood heeft niet het laatste woord. Want Jezus heeft onze dood op zich genomen en Hij wil ons meevoeren naar het volle leven. Dat biedt pas échte hoop, ver voorbij wat we zelf kunnen plannen en veel verder dan ‘the bad things that happen to us’. Dit is het perspectief van Pasen, een perspectief van hoop. En Paulus zegt terecht: ‘Laat de hoop u blij maken’ (Romeinen 12,12).
Ik wens u allen van harte een zalig paasfeest toe. † Lode Aerts
