Van parochie tot gezinsvakantie
CCV, partner in christelijk vormingswerk, staat in het bisdom Gent parochies en gelovigen bij in zoektocht naar God
CCV, partner in christelijk vormingswerk, is een vormingsinstelling voor volwassenen. Gesubsidieerd door de Vlaamse overheid is ze verankerd in elk bisdom in Vlaanderen. Zingeving, spiritualiteit, de Bijbels-christelijke geloofstraditie, liturgie en sacramenten, geloofsopvoeding en kerkopbouw, samenleving, moraal, religies en hun verhouding tot het christendom – in al die domeinen is CCV’s team van vormingswerkers beslagen.
In het bisdom Gent stuurt Jan Christiaens een ploeg van een tiental medewerkers aan. Vanuit haar uitvalsbasis aan de Gentse Nederpolder, in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal, staat ze klaar om gelovigen en geloofsgemeenschappen te begeleiden in hun zoektocht naar God en het bouwen aan kerkgemeenschap vandaag. „Ons team is stevig ingebed in de structuur van het bisdom”, zegt coördinator Jan Christiaens. „Daardoor kunnen we onze rol als vormingsdienst van het bisdom ten volle waarmaken.”
Gingen de CCV-medewerkers voorheen al geregeld de boer op, dan verstevigde hun band met de parochiepastoraal de voorbije jaren enkel maar. „Begeleiding van de parochies is vandaag een van onze belangrijkste pijlers”, zegt Christiaens. „Met het oog op de hervorming van de parochiepastoraal kregen we ieder een nieuw dekenaat toegewezen. Nog zeker tot het einde van dit werkjaar ondersteunen we op het terrein de nieuwe dekenale ploegen. Wellicht verschuift onze aandacht nadien wat meer naar de nieuwe parochies. Op het gebied van communicatie zijn we daar overigens al volop mee bezig. Zo hebben de meeste nieuwe parochies intussen een microsite op het nieuwe Kerknet.”
Door al dat werk op het terrein blijft de diocesane vormingsdienst bovendien goed op de hoogte van de noden en zorgen die er leven. „Dat helpt ons dan weer om werk te maken van aangepaste vorming en ondersteuning voor priesters, diakens en pastoraal werkers”, zegt Christiaens. „Ook daar streven we professionaliteit na. De Kerk verandert snel en ook onze priesters kunnen niet zonder meer terugvallen op wat ze jaren geleden in het seminarie leerden.”
Mensen laten kennismaken met het christelijke geloof blijft evenzeer een kerntaak van het CCV. „De komende tijd zullen we in onze vormingsinitiatieven dan ook nog meer inzetten op de relatie tussen geloof en cultuur”, legt Jan Christiaens uit. „Nu al organiseren we geregeld de lunchgesprekken Het beleg van Gent in het Sint-Baafshuis over actuele thema’s. Dan zijn er onze reeksen over de spirituele dimensie van klassieke muziek. Binnenkort zetten we ook nog enkele debatten op touw. Bedoeling daarvan is allereerst de stem van de katholieke Kerk in het maatschappelijke debat te laten horen. Zodra het bezoekerscentrum voor het Lam Gods wordt geopend, kunnen we die poot van onze werking nog verstevigen.”
Op het gebied van de diaconie deelt CCV, partner in christelijk vormingswerk in het bisdom Gent, de aandacht van het bisdom voor ketenzorg. Dat is een nieuw zorgmodel waarin patiënten het heft in handen houden en omringd worden door een heus zorgnetwerk. Ook parochies kunnen immers een schakel zijn in een keten van zorg.
„En dan heb je nog ons aanbod aan gezinsvakanties”, vervolgt Jan Christiaens. „Ook daarvoor blijkt heel wat belangstelling te bestaan. Jonge, gelovige gezinnen vinden niet altijd even makkelijk aansluiting bij de parochie en vinden tijdens die vakanties tochtgenoten. Je mag eigenlijk bijna spreken van een nieuwe beweging, een nieuwe vorm van Kerk-zijn.”
Klassiekers als De school voor geloofsverdieping ten slotte, een basiscursus theologie, blijven een succesformule, allereerst voor parochiemedewerkers.
Meer info over CCV Gent vindt u op www.ccv.be/gent.