‘Pastorale brief is bemoedigend én belangrijk' - Hilde Pex
1. Hoe schat je het belang van deze pastorale brief in?
Hilde Pex • Ik ervaar de brief van de Belgische bisschoppen als een erkenning en bemoediging van de werking van IDGP Gezinspastoraal. We zijn blij met de open houding van de bisschoppen, in lijn met paus Franciscus in Amoris laetitia, voor gezinnen die tot voor kort in kerkelijke documenten ‘irregulier’ werden genoemd. Die veroordelende toon is weg. En al begeleiden wij dergelijke gezinnen al lang, het is toch goed dat deze pastorale praktijk officieel bekrachtigd wordt.
De brief is zonder meer belangrijk voor hertrouwde echtgescheidenen die uitgesloten werden van de communie.
De kerk aanvaardt dat niet iedereen altijd evenveel schuld heeft in een scheiding en dat een onderscheidingsproces kan uitmonden in het ontvangen van het sacrament van de eucharistie.
2. Wat denk je van het voorstel voor een huwelijkscatechumenaat?
Hilde Pex • We vinden al langer dat een intensievere voorbereiding op het huwelijk nodig is, maar we kampen in parochies en dekenaat met een groeiend tekort aan vrijwilligers. De 3 verplichte vormingsmomenten zullen bovendien nog een aanpassing vergen van zowel huwelijkskandidaten als begeleiders. We zien dat trouwers vaak pas contact opnemen met de kerk als hun feestzaal al vastligt…
Verder willen we de bisschoppen erop wijzen dat mensen almaar vaker op latere leeftijd voor een kerkelijk huwelijk kiezen, vaak als er al kinderen zijn. Huwelijkscatechese moet eigenlijk ook gezinscatechese zijn.
3. Waarom zouden gezinnen met hun vragen naar een pastor gaan?
Hilde Pex • We zien inderdaad dat mensen met relationele vragen eerder naar een psycholoog of therapeut gaan, of er gewoon mee blijven zitten en proberen ze alleen op te lossen.
Een pastor vervangt geen gespecialiseerde hulp, maar kan veel betekenen als vertrouwenspersoon die degelijk luistert.
Zo’n gesprek kan al voldoende zijn om helder te zien en aan oplossingen te werken. Uiteraard verwijst een pastor door indien nodig.
4. Welke concrete tips heb je voor pastores om zich te laten vinden?
Hilde Pex • Vroeger was het vanzelfsprekend: je kon de pastoor aanspreken als je met iets zat. Nu is het contact met priesters veel minder en nemen andere pastores een deel van hun taken over. Het is belangrijk dat we meer bekend maken dat we er zijn voor de mensen.
Mijn eerste tip is dan ook om op de website van de parochie of organisatie duidelijk te vermelden waar, wanneer en waarvoor pastores bereikbaar zijn.
Verder raad ik pastores ook aan om zich te blijven vormen in het pastorale gesprek. Dergelijk gesprek voeren, is minder eenvoudig dan het misschien lijkt.
5. Welke concrete initiatieven zouden kerk en gezin dichter bijeen kunnen brengen?
Hilde Pex • Vanuit IDGP bieden we al een hele waaier aan: van boeken en werkvormen over gezinsvakanties, bezinningen en inspirerende webteksten. Maar als de bisschoppen het hebben over gezinsvriendelijke vieringen, dan kunnen ze zich misschien laten inspireren door de Sint-Michielsbeweging.Kunnen de bisschoppen mensen vrijstellen om in elk bisdom zo’n groep te vormen met een enthousiasmerend programma voor jongeren en gezinnen?
Ik ben in ieder geval heel blij met de intergenerationele aanpak die de bisschoppen voorstellen.
We ondervinden dat ouders en kinderen graag samen aan geloofsvormende activiteiten deelnemen. In die zin ontwikkelden we onder meer Family Time, een geloofstocht voor eerstecommunicanten en vormelingen met hun ouders en eventueel ook broers en zussen.
Lees verder: